Foto: Henk Riswick AlgemeenNieuws

Geen politieke meerderheid voor alternatief fosfaatplan

In de Tweede Kamer lijkt geen meerderheid voor het alternatieve fosfaatplan van Coalitie voor Grondgebonden melkveehouderij, enkele belangenorganisaties uit de landbouw, natuur- en milieuorganisaties en twee zuivelondernemingen.

PvdA en VVD ondersteunen het plan op dit moment niet.

PvdA waardeert het plan van Netwerk Grondig, Bionext en andere organisaties om te schakelen naar een grondgebonden landbouw, maar woordvoerder Henk Leenders ziet het plan niet als een alternatief voor de voorstellen van staatssecretaris Martijn van Dam. “Zelfs met onze steun zou het voorstel geen meerderheid in de Tweede Kamer krijgen. Los daarvan: het plan van de sector, waar we best kritische vragen over stellen, verdient een kans”, vindt Leenders. Hij zegt dat het plan van Milieudefensie, Netwerk Grondig, Bionext en andere organisaties een horizon heeft over vijf jaar, terwijl er volgend jaar al een forse vermindering van de fosfaatproductie moet plaatsvinden.

Foto: Henk Riswick

Weinig beweegruimte, meent Lodders

Helma Lodders (VVD) begrijpt de bezorgdheid bij melkveehouders over hun toekomst. “Het is goed om te zien dat iedereen meedenkt in de moeilijke keuze die gemaakt moet worden. Wat het echter lastig maakt, is dat er weinig beweegruimte is. De boodschap uit Brussel is heel helder. Nederland moet binnen het afgesproken fosfaatplafond produceren, vóórdat het gesprek over een nieuwe derogatie zal starten. Om die reden vind ik het onverstandig om naast het sectorplan met andere plannen naar Brussel te gaan”, vindt Lodders.

Nu duidelijkheid nodig

Een nieuw plan zal op korte termijn volgens haar niet tot resultaat leiden. Ze verwacht dat het juist opnieuw voor onduidelijkheid zal zorgen. “Ik vind dat we nu duidelijkheid moeten geven”, vindt Lodders. Om de derogatie veilig te stellen moet volgens haar worden ingezet op het huidige sectorplan en invoering van de fosfaatrechten.

“Het plan van Netwerk Grondig heeft een aantal goede elementen, hoewel de details nog niet uitgewerkt zijn. Het belangrijkste is echter dat het plan er niet voor zorgt dat de sector stuurt op een forse fosfaatreductie in 2017, waardoor we het risico lopen de derogatie te verliezen”, zegt Carla Dik-Faber van de ChristenUnie in reactie op het plan.

Het ministerie wilde niet reageren op het alternatieve fosfaatplan, maar wil eerst het debat van donderdag in de Tweede Kamer afwachten.

Beheer
WP Admin