Brandmelders mogelijk verplicht in bestaande stal - Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

Brandmelders mogelijk verplicht in bestaande stal

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) onderzoekt of het mogelijk is om brandmelders in bestaande stallen verplicht te stellen bij wet. Dat zei hij tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Oppositiepartijen Partij voor de Dieren (PvdD), D66, SP en PVV vragen de staatssecretaris om meer preventieve maatregelen te nemen voor bestaande stallen. In het Bouwbesluit zijn brandpreventie-eisen gesteld voor de bouw van nieuwe stallen, maar voor bestaande stallen zijn geen eisen. Marianne Thieme (PvdD) vindt dat deze eisen ook moeten gelden voor bestaande stallen.

Brandmelders verplichten via IKB-systeem

Van Dam vindt ook dat de brandveiligheid verbeterd moet worden. “Dit jaar zijn er bij 37 stalbranden 168.000 dieren omgekomen. Dat zijn vreselijke cijfers.” Hij wil daarom via wetgeving of mogelijk via het IKB-systeem brandmelders verplicht stellen. “De huidige stallen laten voldoen aan de moderne eisen voor brandveiligheid vraagt een enorme investering. Dat zou het faillissement betekenen van veel bedrijven. Bij veel veehouders staat het water hen aan de lippen. We moeten daarom kijken welke maatregelen er wel genomen kunnen worden”, vindt Van Dam.

Voorrang bij subsidieregeling sanering asbestdaken

Tjeerd van Dekken (PvdA) stelt voor om veebedrijven met asbestdaken voorrang te geven bij de subsidieregeling voor de sanering van de asbestdaken, zodat ze dan ook maatregelen kunnen nemen voor de brandveiligheid.

Proeven met vluchtroutes vee

PVV-Kamerlid Dion Graus pleit voor het invoeren van vluchtroutes voor vee zodat de dieren in geval van brand de stal uit kunnen. Het Stable Safe-systeem blijkt in de paardenhouderij werkbaar, maar voor invoering in de varkenshouderij moeten nog praktijkproeven worden gedaan. Graus vraagt Van Dam hierbij ondersteuning te bieden. Van Dam reageert dat er gezocht wordt naar varkensbedrijven die hier proeven mee willen doen.

Beheer
WP Admin