Foto: ANP AlgemeenNieuws

Van Dam: concentratie in voedsel zorgwekkend

Het feit dat de wereldvoedselvoorziening dreigt te worden geconcentreerd bij enkele multinationals is zorgwekkend. Boeren en consumenten hebben daardoor minder te kiezen en er zijn risico’s voor de voedselvoorziening, zegt staatssecretaris Martijn van Dam.

De bewindsman van Economische Zaken zegt dat in antwoord op Kamervragen die gesteld zijn door Carla Dik-Faber (ChristenUnie) over de voorgenomen overname van Monsanto door Bayer. Met de overname ontstaat een grote multinational die zowel op het gebied van de zaadveredeling als bij de productie van gewasbeschermingsmiddelen een grote marktpositie heeft.

Europese Commissie beoordeelt marktmacht

Van Dam zegt zorgen te hebben over die concentratie. “Marktdominantie kan nadelige effecten hebben voor de boeren, niet alleen in Nederland maar wereldwijd”, zegt Van Dam. De beoordeling of er niet een speler op de markt komt die te veel marktmacht heeft, ligt in eerste instantie bij de Europese Commissie. Die kan de overname aan voorwaarden verbinden, bij voorbeeld dat bepaalde bedrijfsonderdelen worden afgestoten. De Europese Commissie kan ook besluiten geen goedkeuring te geven.

Van Dam zegt dat Nederland veel te verliezen heeft op het terrein van de zaadveredeling. “De concurrentie in deze sector is groot en deze concurrentie leidt ertoe dat telers volop keus hebben waar ze hun zaden kopen. Jaarlijks ontwikkelen Nederlandse veredelaars rassen die beter zijn aangepast aan de wensen van de teler of van de consument. Deze rassen worden overal in de wereld geteeld.” Van Dam gaat ervan uit dat dat niet zal veranderen.

Onbalans octrooi- en kwekersrecht herstellen

De bewindsman voegt daar nog aan toe dat de onbalans tussen het octrooi- en kwekersrecht moet worden hersteld. Hij verwacht dat Europees Commissaris Elżbieta Bieńkowska nog dit jaar met een interpretatieve verklaring bij de Biotechrichtlijn komt. Bieńkowska heeft dit voorjaar beloofd met juridische helderheid te komen, waardoor klassieke veredelaars niet in de knel komen doordat bedrijven natuurlijke eigenschappen van rassen via een octrooi hebben geclaimd.

Beheer
WP Admin