Home

Nieuws 1310 x bekeken

Schreijer: 'Boerenorganisaties, trek samen op!'

De Nederlandse melkveehouderij kan verlies van de derogatie alleen afwenden als de boerenorganisaties samen optrekken en een zo helder mogelijk signaal afgeven aan staatssecretaris Martijn van Dam. Dat stelt Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik.

Schreijer bepleit een opkoopregeling voor stoppers, verbreding en sterkere inzet op mestafzet, mestbewerking en mestverwerking. Daarnaast wil ze dat een slachtpremie wordt ingevoerd om de veestapel te verkleinen.

Korting varkensstapel in 1998 'was nuttig'

Schreijer doet haar voorstellen in haar blog op de website van Boerderij. Zij refereert aan eerdere ingrepen die de Nederlandse overheid heeft gedaan om de fosfaatproductie binnen de perken te houden. Zij zegt dat gebleken is dat de korting op de varkensstapel eind jaren 90 nut had. "Sinds 1998 heeft de overheid geen grote maatregelen meer genomen om de fosfaatuitstoot terug te dringen. Dat leek niet nodig tot het fosfaatplafond werd overschreden."

'Ingrijpen is nu hard nodig'

Schreijer verwijt het huidige kabinet niet tijdig maatregelen te hebben genomen, terwijl al in 2014 duidelijk was dat het fosfaatplafond werd overschreden. Ingrijpen is nu hard nodig, zegt ze. Als de fosfaatproductie niet daalt, dan verlies Nederland de derogatie. Schrijer heeft zich daarvan laten overtuigen door het Nitraatcomité, waarmee ze vorige week heeft gesproken.

Of registreer je om te kunnen reageren.