RVO: 4.500 bezwaren nog niet afgehandeld - Foto: Henk Riswick AlgemeenNieuws

RVO: 4.500 bezwaren nog niet afgehandeld

Van de 6.500 bezwaren die boeren hebben ingediend over betalingsrechten 2015, zijn er 4.500 nog niet afgehandeld.

Op dit moment zijn 2.000 bezwaren afgehandeld. Circa 45% daarvan is geheel of gedeeltelijk gegrond verklaard. “Aan deze aanvragers is in totaal een extra bedrag uitbetaald van €700.000.” Dat meldt uitvoeringsorganisatie RVO.nl in antwoord op vragen van Boerderij.

Volgens een woordvoerder is het niet mogelijk om het bedrag te noemen wat is gemoeid met de nog niet afgehandelde bezwaren. De prognose van RVO.nl is dat eind 2016 70% van de bezwaren voor wat betreft het jaar 2015 is afgehandeld en voor 1 april 2017 de resterende 30%.

Vooral bezwaar tegen vaststelling betalingsrechten 2015

Er is vooral bezwaar gemaakt tegen de vaststelling van de betalingsrechten 2015. Bijna 50% van de bezwaren tegen de vaststelling van de rechten heeft betrekking op de perceeloppervlakte. Daarbij wordt betwist of de door RVO.nl aangegeven oppervlakte van de percelen wel klopt.

Het meten van een perceel grasland voor de Gecombineerde Opgave. Veel bezwaren tegen de vaststelling van de betalingsrechten hebben betrekking op de perceeloppervlakte.

Het meten van een perceel grasland voor de Gecombineerde Opgave. Veel bezwaren tegen de vaststelling van de betalingsrechten hebben betrekking op de perceeloppervlakte.

Verder gaan de bezwaren over ‘vaststelling rechten’, niet gerelateerd aan perceeloppervlakte (20%), ‘afwijzing’ (10%), ‘jonge landbouwer’ (8%), ‘nationale reserve’ (6%) en ‘actieve landbouwer’ (4%).

Afhandelingstermijn eenzijdig aangepast

Meerdere boeren en adviseurs hebben laten weten dat afhandelingstermijnen eenzijdig zijn aangepast. Volgens RVO.nl was het maken van nieuwe berekeningen voor het vaststellen van de betalingsrechten en de waarde daarvan bewerkelijk. Omdat door de late verzending van beschikkingen ook bezwaren later binnenkwamen, is de afhandeling later gestart. ‘Mede daardoor bleek het nodig om de termijnen waarbinnen op bezwaar beslist moet worden te verlengen. In ruim 4.000 zaken is de termijn waarbinnen op bezwaar beslist moet worden met 6 weken verlengd. In circa 1.500 zaken is de beslistermijn in overleg met de bezwaarmaker nogmaals verlengd’, aldus RVO.nl.

Al eerder vragen over trage uitbetaling rechten 2015

Vanaf 1 december 2016 start de uitbetaling van de rechten die in 2016 zijn aangevraagd. Van de boeren waarvan het bezwaar nog niet is afgehandeld, vindt de betaling plaats op basis van de situatie voordat het bezwaar 2015 is ingediend. In geval het bezwaar gegrond is, zal de betaling ambtshalve worden aangepast, aldus RVO.

Over de trage voortgang van de uitbetaling van de betalingsrechten 2015 en onduidelijkheid over de nog uitbetaalde bedragen heeft de SGP eerder al Kamervragen gesteld.

Beheer
WP Admin