Foto: Roel Dijkstra AlgemeenNieuws

Harde kritiek op uitstel fosfaatrechten

Kamerleden hebben forse kritiek op de aankondiging van staatssecretaris Martijn van Dam dat de invoering van de fosfaatrechten een jaar wordt uitgesteld.

Carla Dik-Faber (ChristenUnie): “Ik ben verbijsterd. Het is onbegrijpelijk dat we in dit late stadium te horen krijgen dat het stelsel van fosfaatrechten niet voldoet aan Europese staatssteunregels. Ik wil duidelijkheid van de staatssecretaris hoe dit heeft kunnen gebeuren. En vooral: wat hij nu gaat doen om de derogatie te behouden.”

‘Klap in het gezicht van de melkveehouderij’

Dik-Faber is er niet over te spreken dat de boeren nog een jaar langer in onzekerheid zitten en dat er geen zekerheid is over de derogatie. “De gang van zaken is enorm frustrerend en een klap in het gezicht van de melkveehouderij. Waar is de staatssecretaris die in Brussel knokt voor onze melkveehouders? Laat Van Dam deze mooie sector en de toekomst van jonge boeren niet te grabbel gooien”, aldus de politica.

GroenLinks wil nieuwe wet

Rik Grashoff (GroenLinks): “De staatssecretaris moet als de sodemieter een nieuwe wet maken, met niet-verhandelbare fosfaatrechten. Dan is er helemaal geen probleem met Brussel. Ik ben echt boos over dit geklungel van het ministerie. We zien dit al sinds 2015 aankomen. Eerst wachten ze af, dan laten ze het de sector oplossen, dan verliezen ze nog weer tijd aan het polderen en nu dit. Ik verwacht binnen 3 weken een nieuw wetsvoorstel. Snelheid is van het grootste belang, anders raken we ook nog de derogatie kwijt.”

‘Laarzenactie’ breidt zich uit. Check het nieuwsbericht hierover of kijk hieronder wat hierover wordt gepubliceerd op social media.

Beheer
WP Admin