Foto: Jan Willem Schouten AlgemeenNieuws

Cumela: afzet mest naar akkerbouw moet blijven

Alle overschotmest verwerken mag geen streep zetten door het direct afzetten van mest naar akkerbouwers. Dat vindt Jaap Uenk, voorzitter van de sectie meststoffen van loonwerkerskoepel Cumela.

Hij reageert hiermee op de voorstellen van de commissie-Nijpels. “Als er vraag is naar mest, dan moet dat mogelijk zijn in de vorm die de afnemer wil hebben. Dat deel kan de markt prima blijven regelen”, zegt Uenk. Nadenken over alternatieve oplossingen is altijd goed vindt Uenk, ‘maar presenteer dat dan niet als de enige oplossing’. Volgens Uenk hebben boeren nu met alle onzekerheid over mest en hoge prijzen voor mestafzet absoluut geen boodschap aan allerlei plannen die ‘lijken op een grote vlucht naar voren’.

Aanpassingen EU-meststoffenverordening afwachten

Bij het door commissievoorzitter Ed Nijpels voorgestelde inzamelen van alle overschotmest komt bij Uenk de herinnering boven aan een groot schrikbeeld uit begin jaren 90. Toen was de zogenoemde afvalstoffenvariant een van varianten om het mestoverschot te beteugelen. “Het lijkt wel of een oud idee weer terugkomt in nieuwe bewoordingen. Het is zinvoller eerst eens goed te kijken naar de aanpassingen die er komen in de EU-meststoffenverordening. Daar liggen mogelijkheden om het etiket dierlijke mest kwijt te raken en een vrije verhandelbaarheid in de EU te waarborgen”, zegt Uenk.

Akkerbouworganisaties zien niets in het verwerken van alle overschotmest, ze willen het huidige directe spoor van veehouder naar akkerbouwer behouden.

Beheer
WP Admin