Brabant wil sloopplicht voor uitbreiders - Foto: Joris Telders AlgemeenNieuws

Brabant wil sloopplicht voor uitbreiders

In de toekomst mogen boeren in Brabant alleen hun bedrijf ontwikkelen als zij eerst een ander leegstaand bedrijf hebben gesloopt. Dat is het advies van de werkgroep Veedichtheid, ingesteld door de provincie.

Doel is het aantal dieren per regio te reguleren en aanpakken van geuroverlast en leegstand.

Stalderen wordt in Brabant een verplichte voorwaarde bij iedere bedrijfsuitbreiding in Brabant, althans als het aan het provinciebestuur ligt. De werkgroep werkte de regeling uit en presenteerde dit maandag. Staldering houdt in dat voor elke vierkante meter stal waarmee een veehouderijbedrijf wordt uitgebreid, ten minste één vierkante meter stal elders in hetzelfde gebied is ingeleverd. Deze stal is gesloopt, of is in overleg met de gemeente passend herbestemd.

Veedichtheid reguleren

Gedeputeerde Anne-Marie Spierings (agrarische ontwikkeling) wil met dit ruimtelijke ordeningsinstrument de veedichtheid in Midden en Oost-Brabant reguleren. De regeling moet gelden voor hokdieren en waarschijnlijk niet voor grondgebonden veehouderij. Bedrijfsuitbreiding van deze groep wordt al geremd door de grondgebondenheidsregels, schrijft de werkgroep in het rapport Van Meer naar Beter.

Het voorstel is om de stalderingsgebieden onder te verdelen in vijf à zes kleinere compartimenten. Om het aantal dieren te verminderen per gebied, stelt de werkgroep ook een afroming van 5% van het aantal gesloopte vierkante meters voor.

Samenhang met nieuw mestbeleid

Deze nieuwe rem op de veestapel hangt samen met het nieuwe mestbeleid dat in de maak is. Uitgangspunt is dat alle mest bewerkt of verwerkt moet worden voor het mag worden opgeslagen. Voorwaarde voor de verruiming van de mestverwerkingsmogelijkheden is wel dat de veestapel niet mag groeien, dan wel krimpt. De salderingsregels zijn daar nu een uitwerking van.

Spierings liet al eerder weten stoppende bedrijven te willen koppelen aan blijvers, via een salderingsregeling. Alterra berekende onlangs dat de komende jaren ruim 6 miljoen vierkante meter staloppervlak vrijkomt in Brabant.

Beheer
WP Admin