Foto: ANP AlgemeenNieuws

‘Betaaltermijn supermarkt kost tuinbouw miljoenen’

De onterecht lange betalingstermijnen van grote supermarkten kosten de toeleveringsketen van tuinbouwproducten jaarlijks ruim €700 miljoen.

Dit geld kan niet ingezet worden voor innovaties en duurzaamheid. Dat stelt Greenport Holland in zijn verkiezingsflyer voor politieke partijen.

De tuinbouw wil de betalingstermijn terugbrengen naar maximaal de verkoopbaarheid of levensduur van het product, maar nu is de betalingstermijn 9 tot 12 weken. Supermarkten willen wel eerder terugbetalen, maar vragen daarvoor een rentevergoeding.

Op die manier moeten tuinbouwleverancier hun eigen werkkapitaal financieren, stelt Greenport Holland in haar verkiezingsflyer. Er lijkt steun bij politieke partijen om de betalingstermijn terug te brengen naar 60 dagen, maar niet de houdbaarheidstermijn.

De tuinbouw staat met de rug tegen de muur. “Ook een klacht indienen op grond van economisch machtsmisbruik werkt niet door het risico van uitsluiting van toekomstige leveringen”, schrijft de tuinbouw in zijn verklaring.

Meer experimenteerruimte voor vergroening

De tuinbouw wil meer experimenteerruimte in wetgeving om vergroening te bewerkstelligen. Veel nieuwe initiatieven stuiten nu op oude wetgeving. In het document wordt niet alleen gepleit voor lage NVWA-tarieven, maar ook voor het behoud van de landbouwraad in Spanje. De tuinbouw vindt het van het grootste belang dat Nederland blijft investeren in vertegenwoordiging in de grootste Europese concurrent.

Bij de verdere vergroening van gewasbeschermingsmiddelen moet de overheid er wel voor zorgen dat markttoegang behouden blijft. Nederland zou zich verder hard moeten maken voor het behoud van het kwekersrecht.

Beheer
WP Admin