Akkoord over hergebruik nutriënten uit mest en afvalstoffen - Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Akkoord over hergebruik nutriënten uit mest en afvalstoffen

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu heeft samen met 35 vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties haar handtekening gezet onder de Ambitie Nutriënten 2018, over het recyclen van nutriënten.

Het terugwinnen van fosfaat, stikstof en kalium uit reststromen is een belangrijk onderdeel van het landelijke programma circulaire economie. Dat heeft als doel dat in 2050 alle afval in Nederland wordt hergebruikt.

Met het actieplan Ambitie Nutriënten 2018 willen de ondertekenaars ervoor zorgen dat het aanbod van gerecyclede nutriënten beter aansluit op de vraag vanuit de landbouw en de industrie, en dat de regelgeving rondom afval en grondstoffen de nutriëntenrecycling stimuleert.

Bewustwording stimuleren

Ook willen Dijksma en het betrokken bedrijfsleven de bewustwording van het belang van hergebruik stimuleren en de mogelijkheden onderzoeken om duurzaam nutriëntengebruik te stimuleren door bijvoorbeeld certificering.

Sinds 2011 zijn bedrijven, kennisinstellingen, NGO’s en ministeries verenigd in het Nutrient Platform, met als doel de nutriëntenkringloop te sluiten door het creëren van een Europese markt voor gerecyclede nutriënten.

Beheer
WP Admin