Foto: Ronald Hissink AlgemeenNieuws

Anthony van den Broek terug als mesthandelaar

Anthony van den Broek is weer actief in de varkens- en mesthandel. Hij staat op de lijst van Erkende mestdistributeurs van overheidsdienst RVO.nl.

Van den Broek (45) is actief als mesttransporteur in de regio’s Zuid, Oost en Noord. Hij heeft sinds begin deze maand twee nieuwe trucks rijden met zijn naam erop.

Volgens diverse bronnen in de mestketen zou Van den Broek samenwerken met een Limburgse mestverwerker. Deze beschikt over een grote installatie waar drijfmest wordt gehygiëniseerd zodat het geëxporteerd kan worden naar Duitsland, Frankrijk en België. De mestverwerker ontkent een samenwerkingsverband te hebben met Van den Broek. Van den Broek is niet bereikbaar voor commentaar.

Verdacht van grootschalige mestfraude

Anthony van den Broek is de afgelopen jaren meermaals opgepakt op verdenking van grootschalige mestfraude, witwassen van geld, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. In 2012 werd Van den Broek voor het laatst aangehouden. De aanhouding van Van den Broek hield toen verband met een grootschalig internationaal onderzoek, waarvoor de opsporingsdiensten in september vorig jaar een inval deden bij de mesthandelaar. Toen zijn auto’s, quads, motoren en een tractor in beslag genomen. Ook is er beslag gelegd op zijn onroerend goed. RVO.nl heeft hem daarop geschrapt van de lijst van erkende mestdistributeurs.

Die aanhouding heeft tot nog toe niet geleid tot een strafrechtelijk onderzoek. Het is de staat niet gelukt via de rechter ongeveer €900.000 aan mestboetes en dwangsommen te innen van een groep besloten vennootschappen, stichtingen en natuurlijke personen rond het bedrijf van Van den Broek. Dat blijkt uit een onlangs gepubliceerde uitspraak van de Rechtbank Oost-Brabant.

Mogelijk onrechtmatige beslagen

Wel heeft de rechter in 2013 besloten dat de beslagen door het Openbaar Ministerie onrechtmatig zouden zijn. Het OM is tegen deze uitspraak in hoger beroep gegaan. Binnenkort verwacht de advocaat van Van den Broek Theo Linssen een uitspraak hierover. Mocht de rechter nog steeds van mening zijn dat het OM destijds onrechtmatig beslag heeft gelegd op de eigendommen van Van den Broek, dan zal hij een schadeloosstelling eisen van de overheid die zal oplopen tot boven €1 miljoen. Dat zegt Linssen. Van den Broek ging in 2013 failliet als gevolg van de beslaglegging.

Geen gronden om Van den Broek te weigeren

In 2015 heeft Van den Broek zich weer laten registreren als erkende mestdistributeur bij RVO.nl. Een woordvoerder van RVO.nl laat weten dat er toen geen gronden waren om hem te weigeren. Zonder registratie mag een intermediaire onderneming geen dierlijke meststoffen verhandelen, transporteren of opslaan. Sinds januari 2016 geldt een zwaardere toets voor nieuwe intermediairs.

Onlangs moest de broer van Anthony, Bram van den Broek, zijn varkenshouderij in Someren sluiten omdat hij mogelijk gebruik zou maken van crimineel verkregen geld. Het Landelijk Bureau Bibob (LBB), onderdeel van het ministerie van Veiligheid en Justitie, heeft een negatief advies gegeven over het bedrijf van A. en B. van den Broek uit Lierop.

Beheer
WP Admin