AlgemeenNieuws

Verlenging toelating glyfosaat dichterbij

Brussel – De milieucommissie van het Europees Parlement wijst een resolutie om de toelating voor glyfosaat niet te verlengen af.

De huidige toelating van de herbicide loopt tot eind 2015. De Europese Commissie wil de toelating verlengen tot juni volgend jaar zodat een herbeoordeling van de Europese voedselautoriteit EFSA bij de toelating kan worden meegewogen.

De resolutie werd ingediend door Europarlementariër Kateřina Konečná, lid van de gecombineerde fractie Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links. De Tsjechische communiste vindt glyfosaat een gevaar voor mensen en dieren in de Europese Unie. Glyfosaat werd al in 1969 ontwikkeld en is de meest verkochte herbicide wereldwijd.

‘Mogelijk kankerverwekkend’

Konečná wijst op een rapport van het International Agency for Research into Cancer (IARC), onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie. Die classificeerde glyfosaat als “waarschijnlijk kankerverwekkend”, net als onder meer het werken in nachtdiensten en eten van grapefruit.

De producenten van glyfosaat benadrukken dat het oordeel van IARC geen risicobeoordeling bevat: het IARC zegt niet bij de mate van blootstelling kanker dreigt. De verlenging van de toelating van glyfosaat was tot het rapport van IARC verscheen eigenlijk al rond. De Commissie heeft de EFSA vanwege het IARC-rapport gevraagd de toelating nog eens onder de loep te nemen.

De milieucommissie verwierp de resolutie verre van unaniem. Het voorstel oogstte 32 tegenstemmen, 25 voorstemmen en 10 onthoudingen. De Commissie verlengt de toelating van nog 20 andere werkzame stoffen in gewasbeschermingsmiddelen met 6 maanden omdat de beoordeling van de toelatingen van deze producten vertraagd is.

D’66-politicus Gerben-Jan Gerbrandy waarschuwt de Commissie dat meer vertragingen van de herbeoordeling niet zullen worden getolereerd door de milieucommissie.

Beheer
WP Admin