AlgemeenNieuws

Veel meer bomen op aarde dan gedacht

Wageningen – Voor de eerste keer zijn alle bomen die er per vierkante kilometer op de wereld staan in beeld gebracht. Uit die telling blijkt dat er drie biljoen (3.000 miljard) bomen op aarde staan. Dat is acht keer zoveel als tot nu toe geschat. Maar wel is het totale aantal bomen sinds het begin van de mensheid ongeveer gehalveerd. Dit blijkt uit een studie door onderzoekers uit meer dan twintig landen, waaronder Geerten Hengeveld en Gert-Jan Nabuurs van Alterra Wageningen UR, die is gepubliceerd in Nature.

“Ik zou echt niet weten wat ik had moeten zeggen, als je mij had gevraagd hoeveel bomen er eigenlijk op aarde zijn”, zegt Thomas Crowther, eerste auteur van de publicatie en verbonden aan Yale University. “Officiële schattingen op basis van satellietbeelden kwamen tot nu toe uit op zo’n 400 miljard. Dat komt neer op 61 bomen voor iedere persoon op aarde.” De nieuwe berekeningen komen een stuk hoger uit: drie biljoen bomen, ofwel zo’n 422 bomen per persoon. Dit nieuwe aantal is niet alleen gebaseerd op satellietbeelden, maar de onderzoekers hebben meer dan 400.000 grondwaarnemingen van over de hele wereld bij hun onderzoek betrokken.

De hoogste bomendichtheden werden gevonden in boreale bossen in de subarctische regio’s van Rusland, Scandinavië en Noord-Amerika. De grootste bosgebieden zijn te vinden in de tropen. Daar komt ongeveer 43 procent van alle bomen voor. In de boreale gebieden is dat 24 procent en in de gematigde zones 22 procent.

Beheer
WP Admin