AlgemeenNieuws

Tweede Kamer wil aanvullende maatregelen klimaat

Den Haag – De Tweede Kamer wil dat het kabinet in 2016 aanvullende maatregelen uitvoert om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren.

Fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks diende hiertoe een motie in die werd ondersteund door onder meer de PvdA, SP, D’66 en ChristenUnie. VVD, CDA, PVV en SGP stemden tegen de motie.

Landbouw vervuilt relatief veel

De landbouw is direct en indirect verantwoordelijk voor relatief veel uitstoot van broeikasgassen. De directe emissies van CO2 uit de land- en tuinbouw zijn in Nederland voor circa 80 procent afkomstig van de verbranding van fossiele brandstoffen in de glastuinbouw. In de melkveehouderij komt methaan vrij. Daarnaast wordt vrij veel veevoer over grote afstanden geïmporteerd uit landen waar soms ook ontbossing plaatsvindt.

Uitspraak rechtbank

Klaver diende de motie in aan het einde van de algemene beschouwingen. In de motie wijst Klaver op een vonnis van de rechtbank dat Nederland de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 25 procent moet terugbrengen ten opzichte van 1990. Energieonderzoek Centrum Nederland en het Planbureau voor de Leefomgeving oordeelden eerder dat deze doelstelling niet gehaald kan worden als maatregelen worden uitgesteld.

Klimaatwet weggestemd

Een motie die het kabinet opriep een Klimaatwet op te stellen, werd verworpen. De motie werd ingediend door Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren en Jesse Klaver van GroenLinks. Regeringspartijen VVD en PvdA maar ook CDA, PVV en SGP stemden tegen.

Beheer
WP Admin