AlgemeenNieuws

Schreijer: betrek alle boerenorganisaties bij verdeling geld

Brussel – Europarlementariër Annie Schreijer (CDA) vindt dat alle boerenorganisaties moeten worden betrokken bij de verdeling van de €30 miljoen steungeld, dat vanuit Brussel naar Nederland komt. “Zeker diegenen die bij de protesten aanwezig waren.”

Schreijer schaart zich daarmee vierkant achter de kritiek van DDB en NMV, twee organisaties die de belangen van melkveehouders behartigen.

Boerenprotest

Deze organisaties wijzen erop dat het steungeld loskwam na een landbouwraad in Brussel die werd omgeven door een boerenprotest met duizenden deelnemers en honderden trekkers. Vanuit Nederland waren DDB en NMV bij de acties betrokken. LTO was wel met een zware bestuurlijke delegatie aanwezig, maar riep haar leden niet op mee te demonstreren. Er waren daarom vrij weinig reguliere LTO-leden.

LTO koos voor diplomatie

De LTO-delegatie, aangevoerd door vice-voorzitter Hans Huijbers, sprak in de kantlijn van de protesten wel vrij uitgebreid met Europarlementariërs en staatssecretaris Sharon Dijksma. Dijksma zelf zei gisteren niet in te kunnen gaan op vergaand marktingrijpen dat beide partijen voorstaan. Ze koos ervoor met onder meer LTO en varkenshoudersvakbond NVV te spreken over de verdeling van het geld.

De Europese raad van landbouwministers besloot €500 miljoen vrij te maken voor steun aan boeren in de EU. Over de verdeling kwam een week later een deal tijdens een informele landbouwraad in Luxemburg. Schreijer zelf sprak tijdens het boerenprotest bij de eerste raad. Ze sprak zich toen uit voor het teruggeven van superheffing aan lidstaten.

Beheer
WP Admin