AlgemeenNieuws

Pakket van €500 miljoen voor directe steun

Brussel – De Europese Commissie wil €500 miljoen uittrekken aan directe steun. Vice-president Yirki Katainen heeft dat voorstel maandagmiddag op tafel gelegd in de vergadering van landbouwministers.

Katainen zegt dat de reactie een drietapsraket is, gericht op de liquiditeit van de boeren op dit moment, het stabiliseren van de markten en de verbetering van het functioneren van de markt. Het grootste deel van de hulp zal aan de lidstaten worden gegeven om de zuivel te hulp te komen.

Steun ministers onduidelijk

Het was maandagmiddag nog niet duidelijk of het commissievoorstel ook de steun van de ministers zou krijgen. Dijksma zei voorafgaand aan de raadsvergadering dat het commissievoorstel veel elementen bevat die ook Nederland heeft bepleit.

Volgens het voorstel kan het voorschot op de directe betalingen en de hulp aan jonge boeren worden verhoogd tot 70 procent. De voorschotten kunnen vanaf 16 oktober worden uitbetaald.

Nieuwe opslagregeling

Er komt een nieuwe opslagregeling voor zuivel, evenals voor varkensvlees. Er komt extra geld voor de promotie van zuivel en varkensvlees, en de toegang tot de promotiegelden wordt vereenvoudigd. Verder wordt het Milk Market Observatory, dat de zuivelmarkt in de gaten houdt, vervolmaakt. Bij de export naar landen buiten Europa worden extra inspanningen gedaan om oneigenlijke invoerdrempels weg te nemen. Er komen extra exportmissies om de uitvoer te bevorderen.

Katainen wil verder kijken naar de mogelijkheden van kredieten voor de landbouw en mogelijkheden om de risico’s op de markten af te dekken door onder andere agrarische termijnmarkten. De verbinding tussen de landbouw en de rest van de maatschappij moet worden versterkt, vindt Katainen. Om daaraan bij te dragen, denkt hij aan voedselpaketten voor de vluchtelingen die Europa binnenkomen. Verder wil de Europese Commissie de onderhandelingen over schoolmelk en -fruit met de Europese Raad en het Europarlement snel tot een goed einde brengen.

Ook steun door landen

De Europese Commissie tekent daarbij aan dat lidstaten ook (beperkte) mogelijkheden hebben om op nationaal niveau steun te geven, zonder dat dit als ongeoorloofde staatssteun wordt beschouwd.

Beheer
WP Admin