AlgemeenNieuws

‘NAM-vonnis gunstig voor boeren’

Groningen – De rechtbank in Assen bepaalde woensdag dat de NAM waardevermindering van woningen in het aardbevingsgebied direct moet compenseren. Dit is volgens mr. Pieter Huitema, de advocaat van de stichting Waardevermindering door Aardbevingen in Groningen (WAG), ook goed nieuws voor landbouwers in het aardbevingsgebied.

Huitema legt uit dat het vonnis heel ruim is geformuleerd. Het moet volgens de rechtszaak gaan om waardevermindering van onroerende zaken gelegen in het gebied waar aardbevingen ten gevolge van gaswinning door NAM voorkomen. Ongeacht of er fysieke schade aan die onroerende zaken is opgetreden en ongeacht of het is verkocht.

Stichting WAG

“Dat wil zeggen dat dit vonnis ook voor landbouwers in het gebied geldt.” In de stichting WAG nemen volgens Huitema al veel boeren deel, deze boeren kunnen hun waardevermindering claimen. Boeren die zich niet bij de WAG hebben aangesloten, kunnen dit via hun rechtsbijstandsverzekering doen, deelname kost dan niets.

De WAG wil snel met de NAM om tafel om een formule op te stellen. “We zitten beide niet te wachten op het door de rechter behandelen van 900 individuele dossiers”, zegt WAG-voorzitter Lolke Weegenaar.

Het magische miljard

De stichting WAG denkt dat de schade voor de NAM kan oplopen tot meer dan €1 miljard. Ze houden vast aan het eigen onderzoek waaruit blijkt dat de waarde van de woningen met 5 tot 25 procent is gedaald. De NAM geeft aan dat driekwart van alle huizen in het aardbevingsgebied 2 tot 5 procent in waarde zijn gedaald. Huitema: “De rechter sprak over enkele procenten, maar geeft in zijn vonnis aan dat dit ook hoger kan zijn. Met een gemiddelde waardedaling van 10 procent kom je uit op het magische miljard, maar dat kan zomaar meer worden.” De NAM bestudeert het vonnis en heeft drie maanden om te beslissen of het in hoger beroep gaat.

Beheer
WP Admin