AlgemeenNieuws

Juncker hekelt macht supermarkten

Straatsburg – De EU moet de macht van supermarkten in de zuivelmarkt breken, aldus voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie.

Juncker deed de uitspraak tijdens zijn ‘State of the Union’-speech, waarin hij sprak over de topprioriteiten van de Commissie. Juncker sprak zich uit voor compensatie voor boeren die door de Russische sancties zijn getroffen.

Water goedkoper dan melk

De Luxemburger zei het met boeren eens te zijn “dat er iets verkeerd zit in een markt waar de prijs van een liter melk lager is dan de prijs van een liter water.” Maar hij voegde hieraan toe niet te geloven dat de markt voor melk vanuit Brussel op “microniveau gemanaged kan worden.” Van grootschalige interventie in de markt kan dus geen sprake zijn.

Mededingingsbeleid op de schop

Wel vindt de Christendemocraat dat Europese en nationale mededingingsautoriteiten naar de structuur in de markt moeten kijken. Daarmee lijkt Juncker aan te sluiten bij de vaak gehoorde kritiek van de landbouwlobby dat mededingingsrecht in Europa vooral kijkt naar een lage consumentenprijs. Een eerder initiatief tot een vrijwillige code voor supermarkten leverde weinig op.

Eerder kondigde de Commissie een ‘High Level Group’ van Eurocommissarissen aan die de sector moet doorlichten, maar de Commissaris voor mededinging ontbreekt hier. Wat de Europese koepelorganisatie voor boeren en coöperaties Copa-Cogeca betreft wordt deze Commissaris wel aan het gezelschap toegevoegd.

EU tekent niet zomaar klimaatdeal

Juncker ging in zijn bijna anderhalf uur durende toespraak ook in op klimaatdoelen, die volgende week ook tijdens een informele landbouwraad in Luxemburg aan bod komen. Over minder dan honderd dagen vindt ook een VN-top over klimaatverandering plaats in Parijs. “De EU zal niet zomaar met elke deal akkoord gaan”, aldus Juncker. Andere landen moeten volgens hem ook verantwoordelijkheid pakken.

Een hint wellicht naar de VS, dat het Kyotoprotocol negeerde, of ontwikkelingslanden die vinden dat ze buiten schot mogen blijven. Volgens Juncker ligt de EU op schema doelen voor de vermindering van broeikasgassen te halen. Eén van die doelen is dat de uitstoot in 2020 20 procent lager ligt dan in 1990.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin