AlgemeenNieuws

Inzaaidatum geldt bij vanggewassen

Den Haag – De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) hanteert dit jaar bij de controle van de tien-wekeneis voor vanggewassen de doorgegeven inzaaidatum en niet de meldingsdatum.

In de praktijk bleken boeren vaak pas na het inzaaien de inzaaidatum door te geven en de RVO.nl besloot daarop aanvankelijk uit te gaan van de meldingsdatum.

Tien-wekeneis

Dat meldt staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer. Vanggewassen moeten minimaal tien weken op het land staan. De eis is een Nederlandse aanvulling op Europese regels. In eerste instantie moest de inzaaidatum bij de Gecombineerde Opgave worden opgegeven. De Gecombineerde Opgave moest dit jaar uiterlijk 15 juni worden ingestuurd.

Op die datum kunnen boeren geen goede inschatting geven van het moment van zaaien, stelt Dijksma nu vast.

Opgegevend datum oncontroleerbaar

In de loop van augustus bleek dat boeren de inzaaidatum pas melden na het zaaien. RVO.nl was daardoor niet meer in staat om de datum te controleren en besloot daarom de meldingsdatum te hanteren. De periode tussen zaaien en melden telde daardoor niet mee voor de bepaling van de tien- wekentermijn, wat boeren in problemen kan brengen.

Nu kiest Dijksma er dus voor alsnog de doorgegeven inzaaidatum te vertrouwen, maar ze meldt wel dat boeren die pas na het inzaaien de datum hebben opgegeven mogelijk extra gecontroleerd worden. Wanneer een boer geen inzaaidatum meldt, wordt uitgegaan van een inzaaidatum van 30 september.

Volgens jaar wel voor zaaien melden

Volgend jaar moeten boeren wel voor het zaaien hun inzaaidatum doorgeven. Deze verplichting wordt in de nationale regeling expliciet vastgelegd. Een vanggewas wordt na een hoofdgewas geteeld wordt om uitspoeling van meststoffen tegen te gaan.

Beheer
WP Admin