AlgemeenNieuws

Grootse finales boerenprotesten als opmaat voor Brussel

Brussel – Dinsdag beëindigden de Duitse boeren hun estafette-protestritten op de Odeonsplatz in München, met 3.000 boeren en 500 trekkers.

Behalve toespraken werd er melkpoeder verspreid over de menigte. In Parijs worden vandaag 1.530 trekkers verwacht voor een grote protestbijeenkomst die door de melkveehoudersorganisatie FNSEA en de jonge boerenvereniging Jeunes Agriculteurs (JA) is georganiseerd. Naar verluidt worden die aangevuld door veel boeren die met 80 bussen verwacht worden. Ondertussen komen in Spanje de melkveehouders in Madrid aan, na hun twaalfdaagse Witte Mars, waar dagelijks 150 tot 200 mensen in meeliepen. De finale van hun tocht vindt plaats voor het gebouw van het ministerie van landbouw, er worden ook zo’n 3.000 boeren verwacht.

Maandag is Europese protestdag

Volgende week maandag is de grote Europese protestdag in Brussel, bij de vergadering van de Europese ministers van Landbouw. De European Milk Board (EMB) verwacht zeker 5.000 melkveehouders bij de door hen georganiseerde bijeenkomst. Ook uit Nederland komt een forse delegatie, maar onduidelijk is nu nog hoeveel, zei EMB-vicevoorzitter Sieta van Keimpema tijdens een persconferentie woensdag. Onder hen ook varkenshouders. “Een verkeerschaos is onvermijdelijk, maar we zorgen voor zo weinig mogelijk blokkades”, aldus EMB-bestuurslid Erwin Schöpges. Als de ministers geen maatregelen nemen, dan volgen volgens Schöpges aangescherpte acties.

Zondag houden maatschappelijke organisaties die zich solidair tonen met de boeren al een manifestatie bij de Europese instellingen. Daarbij zijn zeker honderd trekkers aanwezig.

Beheer
WP Admin