AlgemeenNieuws

Melkveesector en EZ praten over opkoop varkensrechten

Den Haag – De melkveesector praat met het ministerie van Economische Zaken (EZ) over het tijdelijk uitwisselen van varkens- en fosfaatrechten. Dit gebeurt op initiatief van de grondgebonden melkveehouders verenigd in Netwerk Grondig.

Doel is om een generieke korting op melkveefosfaatrechten te voorkomen en noodlijdende varkensbedrijven te saneren.

Regiegroep Fosfaatrechten

Deze week overleggen de sectorpartijen in de Regiegroep Fosfaatrechten met ambtenaren van het ministerie van EZ over het tijdelijk inwisselen van varkens- en fosfaatrechten. De regiegroep bestaat uit LTO, melkveehoudersbond NMV, zuivelorganisatie NZO, Stichting Natuur en Milieu en Netwerk Grondig.

De groep is ingesteld door staatssecretaris Sharon Dijksma en moet de maatregelen rondom fosfaat uitwerken. Deze week komt de Regiegroep Fosfaatrechten voor de derde keer bijeen op het ministerie van EZ.

Warme sanering varkenshouderij

Netwerk Grondig heeft het tijdelijk inwisselen van varkens- met fosfaatrechten binnen de regiegroep geagendeerd. Het netwerk put uit een voorstel over dit onderwerp van varkenshouder Johnny Hogenkamp. Hij werkte een plan uit voor een warme sanering van de varkenshouderij zodat bedrijfseconomisch ongezonde bedrijven de mogelijkheid hebben om te stoppen.

Melkveehouders zouden dan gedurende een periode van enkele maanden de varkensrechten kunnen opkopen en omzetten in fosfaatrechten. Dit zou een generieke korting op fosfaatrechten overbodig kunnen maken.

Overschrijding fosfaatplafond voorkomen

Dijksma heeft al aangegeven melkveehouders te willen korten op de nog in te voeren fosfaatrechten. Zij wil hiermee overschrijding van het nationale fosfaatplafond voorkomen. De overheid heeft in 2002 een fosfaatplafond van 172,9 miljoen kilo met Brussel afgesproken.

Beheer
WP Admin