AlgemeenNieuws

‘Geld voor de varkenshouders, dat wordt moeilijk’

Brussel – De Europese lidstaten leggen alle nadruk op steun aan de melkveehouderij. “Het zal nog heel moeilijk worden geld voor de varkenshouderijvrij te maken”, aldus staatssecretaris Sharon Dijksma maandagmorgen tijdens een gesprek met bestuurders van LTO Nederland.

De bewindsvrouw sprak de LTO-bestuurders in een cafeetje vlakbij bij het gebouw van de Europese Raad, waar vandaag de Europese landbouwministers praten over een steunpakket voor de Europese boeren.

Particuliere opslagregeling

Onder het genot van  een kop koffie legde de staatssecretaris haar inzet tijdens de besprekingen uit. Hoewel Nederland niet voor een particuliere opslagregeling voor de varkenshouderij is, zal ze dat in de raad niet tegenhouden.

De grootste vrees van de staatssecretaris is dat er een verhoging van de interventieprijs in de zuivel zal komen. Dat zal vooral ten nadele van de Nederlandse zuivel zijn, omdat door een hogere interventieprijs de productie van zuivel in landen met een lagere melkprijs aantrekkelijker wordt. “Dan gaan we terug naar MacSharry”, zegt ze, verwijzend naar de Ierse landbouwcommissaris in de jaren negentig. “Produceren voor de interventie, dat gaan we niet doen.”

[([002_rb-image-2681818.jpeg]:inzetgroot)]

Staatssecretaris Dijksma en directeur generaal Hans Hoogeveen in overleg met Kees Romeijn, Hans Huijbers, Leon Faassen en Erik Douma in een restaurantje in de buurt van het gebouw van de Europese Raad. Foto: Jan Braakman

Herstructurering varkenshouderij

In de varkenshouderij zal ze niet pleiten voor een regeling waarbij de varkens met een lager slachtgewicht in de interventie gaan. Dergelijke verfijning van de regels heeft het effect nooit tijdelijk te zijn, zegt Dijksma. Haar inzet is herstructurering van de varkenshouderij, om vandaaruit met een sterke keten de concurrentie weer aan te kunnen. “De race to the bottom, die winnen wij niet.”

Hogere kostprijs door mest

De LTO-bestuurders legden de staatssecretaris voor dat Nederlandse varkenshouders te maken hebben met een hogere kostprijs dan hun buitenlandse collega’s, veroorzaakt door Nederlandse regelgeving. “Het grootste deel van die 19 cent hogere kostprijs is de mest”, aldus Dijksma. “En arbeid”, vult Hans Huijbers aan. “Ja, maar daar gaan we niets aan veranderen”, repliceert Dijksma. “Sterker, in Duitsland zijn ze de minimumlonen aan het verhogen.”

Beheer
WP Admin