Home

Nieuws 1117 x bekeken

Europees Parlement vindt steunpakket stap in goede richting

Brussel - Het Europees Parlement vindt dat het steunpakket voor de boeren en tuinders een stap in de goede richting is, maar onvoldoende tegemoet komt aan de nood in de agrarische sector.

Het parlement debatteerde donderdagavond met Eurocommissaris Phil Hogan en de Luxemburgse voorzitter Fernand Etgen van de raad van landbouwministers over het pakket van €500 miljoen aan steun dat de Europese Commissie wil uittrekken.

Grote deelname aan debat

Meer dan vijftig parlementariërs maakten gebruik van de mogelijkheid deel te nemen aan het debat. Daarbij bleek dat een aantal lidstaten (onder andere Roemenië, Polen, Estland) zich onderbedeeld voelt bij de vaststelling van de portie die zijn vanuit Europa krijgen toegeschoven.  Andere bepleiten de verhoging van de interventieprijzen in de zuivel (Frankrijk, Spanje), of de herinvoering van een melkquotering.

'Er zullen veel boeren failliet gaan'

De Duitse christendemocraat Albert Dess maakte duidelijk dat de opvattingen door de fracties heen lopen. Als woordvoerder van de christendemocratische EVP-fractie zei Dess dat zijn fractie het niet eens is over de eventuele verhoging van de interventieprijzen, maar dat hij persoonlijk blij is met de koers van de Europese Commissie, om de interventieprijzen niet te verhogen. De Europese conservatieven betreuren dat de interventieprijzen niet zijn herzien. "Er zullen veel boeren failliet gaan", aldus de Britse conservatief James Nicholson.

'Regelgeving vooral beperken'

De Nederlandse liberaal Jan Huitema bepleitte namens de ALDE-fractie (Europese liberaal-democraten) vooral de regelgeving te beperken. Het huidige pakket is volgens hem geen structurele oplossing, maar een doekje voor het bloeden. "De beste oplossing is gratis:  het versimpelen van het landbouwbeleid kost niets." De liberalen ondersteunen Hogan in zijn marktgerichte koers, door een plan om de interventieprijzen te verhogen, naar de prullenbak te verwijzen. Huitema wil niet dat lidstaten het geld uit hun eigen enveloppe kunnen inzetten als directe inkomenssteun. Hij vindt dat er  duidelijke randvoorwaarden moeten komen. De precieze uitwerking van de plannen zal nog aan het Europees Parlement moeten worden voorgelegd als een wijziging in de landbouwbegroting.

Maatregelen verscheurd

De Franse boer José Bové (Groenen) vindt het pakket schromelijk tekort schieten. "Dit pakket levert 3 cent per liter op, terwijl boeren worden geconfronteerd met een daling van 20 cent." Aan het eind van zijn betoog verscheurde hij demonstratief het pakket van maatregelen. Als een van de laatste sprekers (46e in een rij van 57)  zei CDA'er Annie Schreijer-Pierik dat zij blij is met het bedrag van €30 miljoen voor Nederland. Zij vroeg in het parlement om een gelijk speelveld met lagere keuringskosten in Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.