AlgemeenNieuws

58.000 koeien, pinken en kalveren erbij sinds 1 april

Den Haag – Het aantal koeien, pinken en kalveren is tussen 1 april, toen het melkquotum is afgeschaft, en 1 juli met 57.744 stuks toegenomen. Een toename van 1,8 procent.

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) in antwoord op Kamervragen van Rik Grashoff van GroenLinks, die zich zorgen maakt over gevolgen voor de weidevogels. De cijfers zijn gebaseerd op het Identificatie- en Registratie-register. Dijksma schrijft te verwachten dat in de tweede helft van dit jaar de stijging van het aantal melkkoeien afzwakt. Dat komt door het bekend worden van een referentiedatum voor de fosfaatrechten en de daling van de melkprijs. De cijfers geven geen totaalbeeld omdat al in aanloop van de afschaffing van het melkquotum de veestapel groeide.

Groei melkveehouderij raakt weidevogels

In haar antwoord beaamt Dijksma dat intensief gebruik van grasland, gevolg van een uitdijende melkveehouderij, één van oorzaken is van een steeds kleiner aantal weidevogels. Maar ze gaat in het fosfaatrechtenstelsel en stikstofbeleid geen aanvullende voorwaarden stellen die gericht zijn op de bescherming van weidevogels.

Weidevogelbeheer belangrijkste instrument

De Meststoffenwet, waarin het stelsel van fosfaatrechten zal worden opgenomen, heeft tot doel de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater te beschermen tegen verontreiniging met fosfaat en stikstof, aldus de staatssecretaris. Ze schrijft dat de biodiversiteit hier indirect gebaat bij is. Ze vindt ten slotte dat extensivering een omgeving wel beter geschikt kan maken voor weidevogels, maar dat het belangrijkste instrument toch weidevogelbeheer door boeren is.

Beheer
WP Admin