Home

Nieuws 1822 x bekeken 5 reacties

58.000 koeien, pinken en kalveren erbij sinds 1 april

Den Haag – Het aantal koeien, pinken en kalveren is tussen 1 april, toen het melkquotum is afgeschaft, en 1 juli met 57.744 stuks toegenomen. Een toename van 1,8 procent.

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) in antwoord op Kamervragen van Rik Grashoff van GroenLinks, die zich zorgen maakt over gevolgen voor de weidevogels. De cijfers zijn gebaseerd op het Identificatie- en Registratie-register. Dijksma schrijft te verwachten dat in de tweede helft van dit jaar de stijging van het aantal melkkoeien afzwakt. Dat komt door het bekend worden van een referentiedatum voor de fosfaatrechten en de daling van de melkprijs. De cijfers geven geen totaalbeeld omdat al in aanloop van de afschaffing van het melkquotum de veestapel groeide.

Groei melkveehouderij raakt weidevogels

In haar antwoord beaamt Dijksma dat intensief gebruik van grasland, gevolg van een uitdijende melkveehouderij, één van oorzaken is van een steeds kleiner aantal weidevogels. Maar ze gaat in het fosfaatrechtenstelsel en stikstofbeleid geen aanvullende voorwaarden stellen die gericht zijn op de bescherming van weidevogels.

Weidevogelbeheer belangrijkste instrument

De Meststoffenwet, waarin het stelsel van fosfaatrechten zal worden opgenomen, heeft tot doel de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater te beschermen tegen verontreiniging met fosfaat en stikstof, aldus de staatssecretaris. Ze schrijft dat de biodiversiteit hier indirect gebaat bij is. Ze vindt ten slotte dat extensivering een omgeving wel beter geschikt kan maken voor weidevogels, maar dat het belangrijkste instrument toch weidevogelbeheer door boeren is.

Laatste reacties

 • henver1

  Weidevogelbeheer ? Het moet echt niet gekker gaan worden hier in Nederland !

 • kleine boer

  Denk dat ze de ganzen bedoeld...

 • info48

  Is er nu geen Journalist, LTO bestuurder of andere boeren voormensen die zich afvraagt en uitzoekt hoeveel melkkoeien er in 1984 waren? en dat te publiceren zodat deze onnozele ideeën van GL geen eigen leven gaan leiden en andere politieke broeders en zusters weer over elkaar heen buitelen in het verzinnen van "beschermende maatregelen" voor de weide vogels......want dat gaat gebeuren!

 • info48

  Als abonnee van Vakblad "de Boerderij" mag je denk ik toch verwachten dat de Journalist nieuws juist weet te duiden, het is tenslotte zijn beroep, en toch een beetje in de juiste verhouding en verband te zien en te zetten.

 • alco1

  In '84 ong. een half miljoen runderen meer dan nu. Toen waren er meer weidevogels. Dus we moeten weer meer runderen zien te krijgen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.