AlgemeenNieuws

‘Versnel invoering mestvergisting’

Den Haag – Een groep van 29 klimaat- en energiewetenschappers vindt dat de de invoering van mestvergisting moet worden versneld om de uitstoot van broeikasgassen meer terug te dringen.

De groep vraagt de regering om niet in beroep te gaan tegen de uitspraak van de Haagse rechtbank, die vorige maand bepaalde dat Nederland tekortschiet in het beperken van de uitstoot van broeikasgassen.

‘Rechter heel schappelijk met emissiebeperking’

De wetenschappers vinden dat de rechter nog heel schappelijk is met de opgelegde emissiebeperking, gezien de afspraken die daarover internationaal zijn gemaakt. Daarbij komt dat – volgens de wetenschappers – de vermindering van de uitstoot goed haalbaar is tegen beperkte kosten en mogelijkerwijs ‘zelfs met maatschappelijke baten – nog los van de klimaatbaten’.

Veel energiewinst te behalen

De wetenschappers, onder wie de Wageningse hoogleraren Arjen Wals en Emiel Wubben, stellen onder meer dat er nog veel energiewinst valt  te behalen, waardoor de uitstoot van CO2 wordt vermindert.  Een van de opties is ‘de versnelde implementatie van mestvergisting die met name de methaanuitstoot (een zeer krachtig broeikasgas) uit de landbouw kan helpen terugdringen, en een aantrekkelijk potentieel (zo’n 2 miljard kubieke meter per jaar in 2020) aan groen gas kan helpen ontsluiten’.

Beheer
WP Admin