AlgemeenNieuws

Regenrecord in Midden-Nederland

Zeist – In het midden en oosten van Nederland heeft het de afgelopen dagen bijna 60 uur achter elkaar geregend. Vooral Gelderland, Flevoland, de oostelijke helft van Utrecht en de westelijk helft van Overijssel kregen het volgens weerbureau MeteoGroup zwaar te verduren.

Het is normaal dat augustus de natste zomermaand is, maar dat het zo lang heeft geregend is uniek. Volgens het weerbureau is dat nog nooit eerder voorgekomen in de zomer. De laatste keer dat het in augustus bijzonder lang regende was in 2011. Op 14 juli van dat jaar regende het 23 uur achter elkaar.

Koudste 17 augustus

17 augustus was trouwens ook de koudste 17 augustus ooit. Gisteren werd het in De Bilt niet warmer dan 15,2 graden. Het oude record stamt uit 1970, toen werd het niet warmer dan 15,6 graden.

Geen droogte meer in Midden- en Oost-Nederland

Ondertussen is in Midden- en Oost-Nederland van droogte geen sprake meer. Sinds 1 augustus viel in Limburg, Gelderland, Flevoland, Overijssel, Drenthe en de kop van Noord-Holland meer dan 80 millimeter. 78 millimeter regen is de gemiddelde neerslagsom in de hele maand augustus, meldt het KNMI.

[([002_rb-image-2672963.jpeg]:inzetgroot)]

 

Neerslagtekort in westen en noorden

Weinig geregend heeft het nog steeds in Zeeland, delen van Noord-Brabant en Noord-Friesland. Daar is sinds 1 augustus minder dan 50 millimeter afgetapt en is het nog steeds aan de droge kant. Het neerslagtekort is daar nog steeds zo’n 180 millimeter, terwijl in midden en Noord-Nederland nu sprake is van een miniem neerslagtekort. In Drenthe is zelfs sprake van een neerslagoverschot.

Winterswijk en Aalten zagen meeste regen

Het meest geregend in augustus heeft het in de uiterste oosten van de Achterhoek, in de gemeentes Winterswijk en Aalten. Daar werd sinds 1 augustus tussen de 125 en 150 millimeter afgetapt. Tot regenschade in gewassen leidde het daar niet. De regen kwam zachtjes en geleidelijk, waardoor de droge grond het water vrij goed kon absorberen.

[([003_rb-image-2672964.jpeg]:inzetgroot)]

 

Schade valt mee

Drenthe en Flevoland kregen in juli al regen, waardoor de grond minder droog was. Vooral in laagtes en spuitsporen bleef water staan. Daar kunnen knollen verstikken. Maar omdat de temperatuur nog vrij hoog is, gaat het bederf snel en zijn bij rooien de rotte knollen al weggerot. Bij percelen die al op hun retour waren en waarvan de wortels wat lang onder water staan, is de groei er nu waarschijnlijk helemaal uit. Maar in z’n algemeenheid valt de schade mee, omdat de regen erg geleidelijk kwam over meerdere dagen, stellen DLV-er Paul Hooijman in Flevoland en Bert Huizinga in Drenthe.

Regen was gewenst

Grosso modo kan gesteld worden dat de regen gewenst was. Om de groei aan de gang te houden, was vocht nodig. Hooijman had telers voor het weekend al geadviseerd te gaan beregenen als dit weekend geen regen van betekenis zou vallen.

Beheer
WP Admin