AlgemeenNieuws

Massademonstratie op 7 september in Brussel

Leuven – Op 7 september, de dag van de buitengewone vergadering van de Europese raad van landbouwministers, organiseert de Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca een grote boerenbetoging in Brussel.

Deze aankondiging komt kort nadat de Europese Commissie besloot tot een verlenging van de crisismaatregelen vanwege de Russische handelsboycot. Maatregelen die ‘verre van voldoende zijn om de zware verliezen van de producenten uit te wissen’, aldus Copa-Cogeca, de koepelorganisatie die de belangrijkste vakbonden en landbouwcoöperatieven in Europa verenigt.

Maatregelen boycot Rusland volstaan niet


Copa-Cogena is tevreden dat de Europese Commissie de bedoeling heeft om nieuwe maatregelen uit te werken die de Europese producenten van fruit, groente en zuivel helpen die getroffen zijn door het Russische embargo, maar dat volstaat niet, zo blijkt ook uit de boerenprotesten her en der in Europa.

Exportstrategie voor varkenshouderij

In de varkenshouderij is de situatie volgens Copa-Cogeca ‘extreem moeilijk’ en moet een sterke exportstrategie soelaas bieden.

Eerdere uitbetaling inkomenssteun

Wat de melkveehouderij betreft, wil Copa-Cogena dat de Europese Commissie de lidstaten toestaat dat de directe betalingen van Europese inkomenssteun voor 1 december worden uitgekeerd. De interventieprijs – de minimale prijs die betaald moet worden voor een landbouwproduct – moet verhoogd worden, zodat er een bodem is in de markt.

Beheer
WP Admin