AlgemeenNieuws

LTO-werkgroep van start over fosfaatrechten

Den Haag – Binnen LTO Nederland is een werkgroep begonnen die zich gaat buigen over de gevolgen van invoering van fosfaatrechten. De werkgroep gaat onder meer rekenen aan de gevolgen van verschillende uitwerkingen van een wetsvoorstel voor fosfaatrechten in de melkveehouderij.

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken kondigde op 2 juli dit jaar de invoering van fosfaatrechten aan in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding voor de fosfaatrechten is het vrijwel zeker overschrijden van het Nationale fosfaatplafond van 173 miljoen kilo. Dat werd in 2014 bijna bereikt, vooral door een sterke groei van de melkveestapel die dit jaar voortzet.

Definitief wetsvoorstel

Een wetsvoorstel moet nog definitief worden opgesteld. Voor de uitwerking komt er een regiegroep met daarin vertegenwoordigers van onder meer LTO Nederland, de zuivelindustrie (NZO) en de melkveehoudersvakbond NMV. Volgens Wiebren van Stralen, Beleidsadviseur Milieu van LTO Nederland, is er een ‘globaal’ tijdpad tot en met oktober.

De werkgroep van LTO is voor de uitwerking en voorbereiding binnen LTO. Met de uitkomsten gaan de LTO bestuurders vervolgens in overleg binnen de regiegroep met de andere partijen. In de uitwerking zal nadrukkelijk rekening worden gehouden met de inbreng van leden, bijvoorbeeld tijdens de drukke informatieavonden die LTO Noord in juli heeft gehouden.

Onenigheid binnen regeringspartijen

Over het voorstel van Dijksma bestaat nog grote onenigheid binnen de regeringspartijen VVD en PvdA. Er komt nog een Kamerdebat over de invoering van fosfaatrechten, maar dat debat is nog niet ingepland. Van Stralen verwacht niet dat in het debat de invulling al aan de orde zal komen, de kamer wil eerst spreken over de brieven van juni en juli waarin de rechten zijn aangekondigd.

De regiegroep van het ministerie gaat zich onder meer bezighouden met de manier waarop de referentie wordt ingevuld en welke knelgevallen er zijn. Ook zal worden gekeken naar een mogelijke korting en het overdragen van rechten.

Beheer
WP Admin