AlgemeenNieuws

John Deere boekt fors minder winst

Moline – John Deere heeft het afgelopen kwartaal een winst geboekt van $512 miljoen (€454 miljoen), 40 procent minder dan een jaar geleden. De omzet daalde 20 procent tot omgerekend €6,7 miljard.

Zowel vanuit de landbouw als de bouw nam de vraag naar machines af. Het bedrijf had ook last van de hogere waarde van de Amerikaanse dollar.

Lagere boereninkomens

Het bedrijf uit Illinois heeft last van lage landbouwprijzen. De prijzen van bijvoorbeeld graan, oliezaden, suiker en zuivel zijn ten opzichte van vorig jaar flink gedaald. Boeren hebben dus minder te besteden dan een jaar geleden. John Deere denkt wereldwijd 25 procent minder te verkopen, waarvan 5 procentpunt kan worden toegeschreven aan de sterkere dollar.

10 procent minder verkopen EU

Het bedrijf denkt dat de verkoop van landbouwmachines in de EU dit jaar 10 procent zal dalen. Daarmee scoort de EU vanuit het gezichtspunt van John Deere nog redelijk. Het bedrijf denkt dat de markt in de VS en Canada wel 25 procent krimpt. In de VS worden vooral minder machines in de zwaarste klassen verkocht. Dit zijn ook de duurdere machines.

Inzakkende munten

In Zuid-Amerika zijn Brazilië en Argentinië de grote kopers. Hier spelen niet alleen lagere gewasprijzen een rol, maar ook een daling van de lokale munten en in Brazilië een hogere rente op leningen en economische onzekerheid. De krimp wordt voor Zuid-Amerika tussen 20 en 25 procent ingeschat. In Azië is de daling beperkt. In het GOS maken een gebrek aan krediet en een serie inzakkende lokale munten dat de verkoop enorm daalt.

Het bedrijf verlaagde zijn winstverwachting voor het gehele gebroken boekjaar van $1,9 miljard naar circa $1,8 miljard.

Beheer
WP Admin