AlgemeenNieuws

Dijksma ziet oplossingen voor langere termijn

Den Haag – Varkenshouders en melkveehouders hoeven op korte termijn niet te rekenen op concrete hulp. Voor de langere termijn wil staatssecretaris Sharon Dijksma de positie van zowel de zuivel als de varkensvleessector verbeteren.

In een brief aan de Tweede Kamer zegt Dijksma dat ze geen heil ziet in het openstellen van een particuliere opslagregeling, omdat dit geen oplossing biedt voor de structurele problemen.

Twijfels

Als het gaat om vervroegd of lichter slachten van varkens, zegt ze twijfels te hebben of die maatregelen een oplossing bieden. Maar ze wacht de voorstellen van Europees landbouwcommissaris Phil Hogan op dat punt af.

Hogan inventariseert wensen en gedachten

Tot nog toe heeft de Europese Commissie nog geen enkel concreet voorstel gedaan. Hogan is de wensen en gedachten in de lidstaten aan het inventariseren.

Meer ruimte voor ketenafspraken duurzaam vlees

Dijksma wil dat de Nederlandse varkenshouderij meer ruimte krijgt om ketenafspraken te maken voor duurzaam geproduceerd varkensvlees. Zij vindt dat de Europese Commissie moet zoeken naar mogelijkheden binnen de bestaande regels om dat te vergemakkelijken.

Dijksma bekijkt verlaging keuringskosten

Ze kijkt ook naar de mogelijkheden om de keuringskosten te verlagen,  als de sector er in slaagt nieuwe ketenkwaliteitssystemen te ontwikkelen.

Structureel probleem in varkenssector

De gespannen situatie in de varkenshouderij is een structureel probleem, analyseert de staatssecretaris.  Er is sprake van een te groot aanbod; daarbij komt dat de afzet naar Rusland is weggevallen. Dat heeft het probleem pregnanter gemaakt, zegt Dijksma.

Toch ziet zij de oplossingen op de langere termijn, onder andere via de regiegroep vitale varkenshouderij, die op korte termijn met voorstellen komt.

Verlenging opslag boter en mageremelkpoeder

Dijksma heeft ingestemd met een verlenging van de particuliere opslag voor boter en mageremelkpoeder tot en met februari van dit jaar. Op die manier creëert de Europese Unie enig lucht in de overspannen zuivelmarkt.

Beheer
WP Admin