AlgemeenNieuws

Adviseur Koolen: ‘Anders bouwen we een varkenshouderij met 10.000 varkens’

Vorden – Internetmiljonair Kees Koolen gaat een varkensstal bouwen, als de huidige plannen niet doorgaan. Zo valt te lezen in een brief aan de buurtbewoners over de geplande megastal aan de Polweg in Wichmond. Marcel Schiphorst, adviseur van Koolen, zet in de brief de plannen van Dutch Dairy Genetics B.V. uiteen en de fase waarin die zich bevinden.

In de een na laatste alinea van de brief valt te lezen: “Een alternatief voor deze plannen is om de bestaande vergunning op deze locatie te respecteren welke ruimte geeft om op korte termijn de varkenshouderij met circa 10.000 vleesvarkens opnieuw op te starten.”

De brief is ook naar de burgemeester en wethouders van de gemeente Bronckhorst, waar Wichmond deel van uitmaakt, gestuurd. 

Een woordvoerder van de gemeente reageert: “We vinden het vreemd dat dit in die brief staat. De vergunning is bij ons ingediend voor 100 stuks rundvee en niet voor een varkenshouderij.” De gemeente gaf een vergunning af voor de bouw van een stal voor 100 stuks melkvee. Daarna is er met het oog op uitbreiding een principeverzoek gedaan voor wijziging van het agrarisch bouwperceel, voor 138 stuks melkvee, 200 stuks jongvee en 50 fokstieren of overig rundvee ouder dan twee jaar. De gemeente houdt deze aanvraag aan, met het verzoek aan de initiatiefnemer om eerst de buurt in te lichten. Dat is middels deze brief gedaan.

Een medewerker van Schiphorst geeft aan: “Wij hebben niet de intentie om er een varkenshouderij te beginnen, dan moet u de brief goed lezen.” Dutch Dairy Genetics gaat fase 1 bouwen. Voor fase 2 loopt de aanvraag. Bij Schiphorst is tot nu toe ‘weinig reactie’ op de brief gekomen.

Recent ontstond veel reuring over de megastal in Wichmond, toen bleek dat de ontwerpvergunning van de natuurbeschermingswet uitgaat van een stal van 1.455 dieren. Dit ging volgens Koolens woordvoerder alleen om de ammoniakrechten.

GroenLinks en PvdA in Gelderland hebben het provinciebestuur om opheldering over het plan voor de stal gevraagd.

Beheer
WP Admin