AlgemeenNieuws

Onderzoek naar bron van ESBL bij mens

Den Haag – Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat samen met het Centraal Veterinair Instituut (CVI) onderzoeken welke bijdrage kippenvlees en andere factoren leveren aan besmetting met ESBL-producerende bacteriën.

Dat meldt minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) in een brief aan de Tweede Kamer. De minister meldt dat het onderzoek meer duidelijkheid moet geven over de mate waarin de mens vanuit kippenvlees besmet wordt met ESBL-producerende bacteriën en in hoeverre andere bronnen daarbij een rol spelen. Bij andere bronnen denkt de minister bij voorbeeld aan contact met dieren, het milieu, de zorg of reizen naar het buitenland.

ESBL-producerende bacteriën kunnen de werking van antibiotica ongedaan maken. ESBL staat voor Extended Spectrum Beta-Lactamase. ESBL-producerende bacteriën komen voor in de darmen en leveren normaal gesproken geen problemen op. Alleen bij verzwakte patiënten die behandeld moeten worden met antibiotica, kan de aanwezigheid van ESBL-producerende bacteriën problematisch worden.

Uit onderzoek is gebleken dat 5 tot 10 procent van de mensen besmet zijn met ESBL-producerende bacteriën. In kippenvlees komt een hoge graad van besmetting voor. Het is echter onduidelijk of en in welke mate kip bijdraagt aan de besmetting van de mens. De minister meldt dat verschillende maatregelen zijn en worden genomen om antibioticagebruik en -resistentie te verminderen. De pluimveehouderij zelf wil aanvullende maatregelen nemen.

 

Beheer
WP Admin