AlgemeenNieuws

Mestverwerkingsproject Mace krijgt ruim baan

Landhorst – De mestverwerkingsinstallatie van Mace in de Noord-Brabantse gemeente Landhorst krijgt groen licht van de Provinciale Omgevingsdienst. Een milieueffectrapportage (MER) is niet nodig.

De Mineralen Afzet Coöperatie Elsendorp (Mace) wil een mestverwerkingsinstallatie bouwen in Landhorst. De coöperatie van ruim tweehonderd veehouders vroeg een vergunning aan bij gemeente Sint-Anthonis voor een installatie om jaarlijks 500.000 ton mest te verwerken. Nu de Omgevingsdienst besloten heeft dat een MER-rapportage niet nodig is, scheelt dat Mace pakweg een jaar in het hele vergunningentraject.

Het provinciebestuur besluit in september of een Mace inderdaad geen Mer nodig heeft. De verwachting is van niet omdat het grootschalige mestverwerkingsproject valt binnen het nieuwe beleid van de provincie.

Regiorol

Het nieuwe provinciebestuur (VVD, SP, D66 en PvdA) wil een regiorol op zich nemen in de ontwikkeling van grootschalige mestverwerkingsprojecten. Initiatieven voor mestverwerking en -vergisting groter dan 50.000 ton te verwerken mest, krijgen een locatie toegewezen door de provincie mits ze voldoen aan de duurzaamheidsnormen.

Mestmenu

Ook wil Brabant een zogenaamd mestmenu maken met voorwaarden voor mestbewerking, -verwerking en -vergisting. Hierbij wordt gestuurd op doelen, niet op middelen. Tot nu toe was mestverwerking een heikel punt in Brabant waar de politiek het maar niet over eens werd.

Locatie

De coöperatie Mace is al jaren bezig om een geschikte locatie te vinden voor het mestverwerkingsproject. Eerder poogde Mace onder meer in gemeente Gemert-Bakel een grootschalige mestvergister te realiseren. Door weerstand van omwonenden is dat plan toen niet doorgegaan.

Mace overhandigde een maand geleden een petitie aan de Brabantse landbouw-gedeputeerde Annie-Marie Spierings. De coöperatie drong er toen bij Spierings op aan mee te werken een geschikte locatie te vinden.

Beheer
WP Admin