AlgemeenNieuws

Lodders stelt Kamervragen over acties

Den Haag – Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) heeft Kamervragen ingediend over de Franse protestacties van boeren. Lodders vraagt minister van Economische Zaken Henk Kamp of Nederland tegen plunderingen van buitenlandse vrachtauto’s protesteert bij de Franse autoriteiten.

Ook wil ze weten of de Europese Commissie om opheldering is gevraagd. Ze wil dat de extra landbouwraad die gepland staat voor 7 september wordt vervroegd.

‘Franse politie doet niets’

De liberale politica spreekt in de brief van schrijnende voorbeelden van Nederlandse ondernemers die volgens haar ‘geblokkeerd, doorzocht, gesaboteerd en leeggeroofd’ worden, soms op slechts enkele honderden meters van hun plaats van bestemming. Ze vindt het onbestaanbaar dat de Franse politie toekijkt en de acties blijkbaar niet bestempelt als strafbare feiten.

Boycot EU-producten en prijsafspraken

Lodders schrijft dat de Franse landbouw groot is geworden door jarenlang te profiteren van de interne Europese markt en het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. “Nu zit het tegen en stellen zijn hun eigen eisen zoals een vorm van boycot van Europese goederen en het maken van prijsafspraken.” Het ondermijnt volgens haar de interne markt die gebaseerd is op open grenzen voor producten.

Staatssteun en oneerlijke concurrentie

Tevens vraagt Lodders zich af of de voorgestelde maatregelen van de Franse overheid geen staatssteun is, en ze dus leidt tot oneerlijke concurrentie. Eerder verklaarde LTO Nederland zeker te weten dat Brussel de maatregelen zal toetsen, maar gezien de genoemde bedragen te verwachten dat het steunpakket wordt goedgekeurd. Lodders vraagt tenslotte of chauffeurs gezien de moeilijke situatie niet moet worden toegestaan tijdelijk af te wijken van de normale rij- en rusttijdenwet.

Beheer
WP Admin