AlgemeenNieuws

LTO heeft boeren niet aan touwtje

Den Haag – Onduidelijk is of Nederlandse boeren zich bij hun actievoerende buitenlandse collega’s aan gaan sluiten. De Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) hoort van haar achterban wel grote zorgen over de lage melk- en vleesprijzen.

“Signalen over eventuele acties hebben we niet gekregen”, aldus de woordvoerder van LTO donderdag. “Maar we hebben de individuele boeren niet aan een touwtje.”

Niet de goede manier om druk op markt te verlichten

De organisatie is niet blij met de acties van buitenlandse boeren. “De acties zijn niet goed voor de exporterende landen. Er zijn andere manieren om de druk op de markt te verlichten. Bijvoorbeeld de Russische boycot van varkensvlees opheffen.”

Nog steeds acties in België en Frankrijk

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) heeft sympathie voor de boeren in Frankrijk en België. “De situatie is daar net zo zorgwekkend als bij ons, maar we vinden het nog te vroeg voor actievoeren”, zegt de woordvoerster. “Sommige leden willen wel actievoeren, maar we doen dat liever gecoördineerd voor een groter effect.”

Actievoeren in DNA NVV

Volgens de woordvoerster zit actievoeren wel in het DNA van de NVV. “Maar dat doen we dan effectief en als sluitstuk.” De NVV kijkt momenteel met het ministerie van Economische Zaken en de Rabobank naar een herstructurering van de varkenshouderij. In september worden de eerste uitkomsten verwacht. ,,Dan gaan we kijken of alsnog actie nodig is en hoe we dat gaan aankleden.”

Na de Fransen voeren ook boze boeren in België actie tegen de lage prijzen van hun producten als melk en varkensvlees.

 

Beheer
WP Admin