Jeanet Brandsma (@JeanetBrandsma) <a href=""https://twitter.com/JeanetBrandsma/status/618906037865840640"">8 juli 2015</a></blockquote>n<script async src=""//platform.twitter.com/widgets.js"" charset=""utf-8""></script>"",""url"":""https://twitter.com/JeanetBrandsma/status/618906037865840640""}'></span>--> </p> <h3 class=""xms-subtitle"">Spaghettistructuur</h3> <p>Melkveehouder Jacob Nijhof wees op circa '630.000 vrachtwagens met mest die vanuit het zuiden naar het noorden rijden.'  Hij mist een visie bij LTO Noord om dat 'probleem' op te lossen.</p> <div class=""kader"">[([002_rb-image-2331977.jpeg])]<p class=""kader-body"">Janneke Snijder, voormalig VVD-kamerlid: ""Die hele spaghettistructuur met mesttransporten, daar passen wij in het Noorden voor!""</p></div> <p>Harm Holman stelde vast dat de zaal niet tevreden is met hoe LTO Noord het aspect grondgebondenheid heeft waargemaakt. ""LTO Noord moet zich hard maken voor de grondgebonden melkveehouderij in Noord-Nederland en minder toegeven aan het intensieve zuiden. Ik vertik het om steeds het kind van de rekening te zijn.""</p> <h3 class=""xms-subtitle"">Verdeeldheid</h3> <p>LTO Noord bestuurder Dirk Bruins wees er op dat het een besluit van Dijksma is, dat er een stevige discussie is geweest met de ZLTO en de coalitie verdeeld is over de aanpak. Volgens Bruins wordt er door LTO Noord op aangedrongen dat er geen korting komt voor grondgebonden bedrijven.</p> <div class=""kader""><p class=""kader-body"">De bijeenkomst van LTO Noord in Heerenveen was de eerste in een serie van <a href=""http://www.ltonoord.nl/nieuws/extra-ledenbijeenkomsten-over-fosfaatrechten"" target=""_blank"">acht bijeenkomsten</a> om de mening van leden te peilen. De volgende is op 9 juli in Markelo.</p></div> <p> <a href=""http://www.boerderij.nl/fosfaatrechten/"" target=""_blank"">Lees meer over fosfaatrechten.</a> </p>" AlgemeenNieuws

Boeren boos over fosfaatrechten

Heerenveen – Melkveehouders in Noord-Nederland zijn boos en teleurgesteld over de invoering van fosfaatrechten.

Vooral een algehele korting op fosfaatrechten voor bedrijven, ook als ze niet zijn gegroeid of voldoende grond hebben, maakt de noordelijke boeren boos. Ook willen ze latente ruimte op kunnen vullen. Wat veel boeren ook steekt is dat anticiperend gedrag beloond lijkt te worden. Het gevoel leeft dat het Noorden moet bloeden voor uitbreiding van koeien in andere, meer intensieve veegebieden. Dat bleek op de eerste bijeenkomst voor leden van LTO Noord in het Abel Lenstra stadion in Heerenveen waar meer dan achthonderd melkveehouders op af kwamen.

Grote dilemma

Kees Romijn, voorzitter van LTO Melkveehouderij, trapte af met een toelichting en achtergrond bij de fosfaatbrief van Staatssecretaris Dijksma waarin ze de invoering van fosfaatrechten bekendmaakte. Het grootste dilemma is nu het verdelingsvraagstuk, volgens Romijn. “Hoe kunnen we weer onder het plafond uitkomen? LTO gaat zich maximaal inzetten om generiek korten te voorkomen en ruimte te krijgen voor knelgevallen.”

Boosheid en onbegrip bij leden

Vervolgens kwamen de leden aan het woord. Er was boosheid en vooral ook onbegrip over de uitwerking van de regels. Die moeten er voor zorgen dat de melkveehouderij niet meer fosfaat produceert dan 84,9 miljoen kilo, het niveau van 2002. “Waarom pijn verdelen, ook over alle bedrijven die het mestprobleem niet veroorzaakt hebben?” De vraag houdt veel boeren bezig. En ‘ruimte op eigen grond moet benut kunnen worden zonder dat je fosfaatrechten moet kopen’, de zogenoemde latente ruimte. Veel gestelde vragen op de avond, en zeker ook eerder in de afgelopen week volgens LTO Noord bestuurder Jeanet Brandsma. Volgens Brandsma wordt nu gekeken hoe groot de latente ruimte is. Pas dan is duidelijk wat de gevolgen zijn als er rekening gehouden wordt. Meer ruimte voor de ene groep betekent immers dat anderen meer moeten inleveren. Maar in het Noorden leeft sterk de gedachte dat boeren daar er bekaaid afkomen in de plannen van Dijksma.

Beheer
WP Admin