AlgemeenNieuws

LTO: Frankrijk heeft meer export nodig

Den Haag – De Franse noodmaatregelen voor veehouders zijn niet per se slecht, maar er zou meer focus moeten liggen op de export en een meer competitieve sector. Dat vindt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland.

Maat denkt dat het noodplan, hoewel weinig liberaal, door Brussel goedgekeurd zal worden.

Frankrijk kondigde woensdag een 24-puntenplan aan dat de veehouderij gezond en winstgevend moet helpen te maken. Zo’n tien maatregelen moeten al op korte termijn effect hebben, zoals gesprekken met banken over het herstructureren van schulden en het instellen van een vrij groot garantiefonds.

In gesprek met supermarkten

Ook spreekt landbouwminister Stéphane Le Foll met supermarkten over gewenste prijsniveaus. Dat is op zichzelf opmerkelijk, vindt Maat, maar de gesprekken zijn niet dwingend.

‘In geval van nood mag een land best veel’

Onder de andere maatregelen zijn onder meer een regeling ter stimulering van duurzame energie en de oproep aan overheidsinstellingen Franse waar in te kopen. Erg liberaal is het niet, erkent Maat, maar het kan vermoedelijk wel. “Brussel zal het pakket zeker onder de loep nemen. Maar in geval van een noodsituatie mag een land best veel.”

Noodsituatie in Franse vleesindustrie

En van een noodsituatie is zeker in de Franse vleesindustrie wel sprake, vindt Maat. “Men heeft echt harde klappen moeten opvangen vanwege het sluiten van de Russische markt en het deels wegvallen van Griekenland en Noord-Afrika als afzetmarkten. Frankrijk exporteert traditioneel veel naar deze gebieden.”

Nieuwe afzetmarkten vinden

Maat vindt de maatregelen te veel op Frankrijk gericht. Er komt een platform van €10 miljoen voor exportbevordering, maar deze maatregel steekt toch schril af bij de andere maatregelen. “Frankrijk moet nieuwe afzetmarkten vinden, en met het oog op de wereldmarkt concurrerender produceren.”

Beheer
WP Admin