AlgemeenNieuws

Kritiek op EU-plan voor GMO-verbod per lidstaat

Brussel – Het plan om lidstaten te laten beslissen over de toelating van genetisch gemodificeerde grondstoffen voor voeding en veevoer, oogst kritiek van veel kanten.

De Europese organisatie van producenten van veevoer (Fefac) heeft zich gekeerd tegen het voorstel van Europees Commissaris Vytenis Andriukaitis om lidstaten Europees toegelaten grondstoffen op het eigen grondgebied te mogen weren.

Maandag praten de Europese landbouwministers over het voorstel. De Luxemburgse landbouwminister Fernand Etgen heeft in een brief aan zijn collega’s voorgelegd in te gaan op drie vragen.

Etgen wil weten of de lidstaten in het voorstel uitvoerbaar en juridisch degelijk is, hij vraagt of er genoeg gegevens beschikbaar zijn om de gevolgen van het voorstel te kunnen overzien en hij vraagt of er mogelijk alternatieven zijn.

Nederland heeft al duidelijk gemaakt niets te zien in het voorstel, dat grote problemen kan opleveren voor de veevoersector, maar ook voor de veehouderij. Het merendeel van de in Europa gebruikte mengvoeders bevat (sporen van) genetisch gemodificeerde grondstoffen. De VVD in de Tweede Kamer vraagt de staatssecretaris om aan te dringen op intrekking van het voorstel. Volgens Kamerlid Bart de Liefde heeft het voorstel grote gevolgen voor de werkgelegenheid en de interne markt.

Beheer
WP Admin