AlgemeenNieuws

Franse boeren houden ‘Nacht van de ontreddering’

Rennes – Vele duizenden Franse veehouders hebben in de nacht van donderdag op vrijdag overal in het land demonstratieve acties gehouden. Met de ‘Nacht van de ontreddering’ willen de boeren hun eis om hogere prijzen voor hun producten en dieren nog eens kracht bijzetten.

Franse veehouders voeren al wekenlang acties maar hebben dat nu nog een keer met een manifestatie op landelijke schaal willen onderstrepen. Zoals gebruikelijk werden vrijwel overal tractoren ingezet voor blokkades en werden pallets en banden in brand gestoken. Veel supermarkten werden beklad met leuzen tegen hun prijsbeleid. Tevens werden op een groot aantal wegen slakkegang-acties gehouden.

De boeren richten zich vooral op de supermarkten, maar verwijten het ministerie van landbouw ook dat het alleen maar komt met loze beloften. Zo komt er volgens hen weinig terecht van een twee weken geleden gesloten ‘akkoord’ waarin de winkelbedrijven en verwerkende industrie beloven de boeren beter te betalen. ”Hoe kunnen we ons niet verraden voelen als iedereen in het bijzijn van de minister met z’n hand op zijn hart belooft dat de boeren morgen beter betaald zullen worden. Als we tot september wachten, is de helft van ons verdwenen”, aldus voorzitter Jean-Paul Goutines van de regionale boerenbond in Pays de la Loire.

Beheer
WP Admin