AlgemeenNieuws

Frankrijk komt actievoerende veehouders te hulp

Parijs – De Franse regering neemt een reeks maatregelen om de nood onder de veehouders te lenigen.

Er komen onder meer een schuldsanering en uitstel van betaling van belasting en sociale lasten maar ook is er geld voor herstructurering van de hele sector inclusief het versterken van de binnenlandse markt én de export.

Boerenprotesten

Dat heeft minister Le Foll van landbouw meegedeeld. Grote delen van Frankrijk stonden gisteren opnieuw in het teken van de boerenprotesten die uitgebreider en heviger waren dan begin deze week. Zo werden onder meer de autoweg tussen Lille en Parijs, toegangswegen tot steden als Caen en Brest en ook een aantal toeristische attracties geblokkeerd. De boeren wilden die blokkades niet direct na de aankondigingen van Le Foll opruimen maar zich ‘eerst enkele uren beraden.’

[([002_rb-image-2660998.jpeg]:inzetgroot)]

Boeren blokkeren een web nabij Ifs.

Verhogen van prijzen

Volgens Le Foll gaat het eerst en vooral om het verhogen van de prijzen. De minister vindt dat er na eerder overleg al heel wat bereikt is. ”W zitten voor varkens op €1,38 per kilo terwijl we naar €1,40 per kilo toe willen. Voor rundvlees was het doel 20 cent meer en daarvan hebben we al 10 cent binnen.” Volgende speerpunt is het verlichten van de schulden ‘want die drukken enorm op de veehouders’. De nationele investeringbank kan daartoe tot €500 miljoen aan bankkredieten verstrekken terwijl er ook voor €50 miljoen aan rentesubsidie beschikbaar is.

Slechte structuur

De regering wil daarnaast vooral wat doen aan de slechte structuur van de veehouderij, met veelal kleine boerenbedrijven en verouderde slachterijen. Dat moet er mede toe dienen de zwakke concurrentiepositie van de Franse veeteelt, zeker in het buitenland, te versterken. Le Foll : ”Talloze landen willen Frans vlees kopen. Daarom trekken we €10 miljoen uit om de export te bevorderen.” Binnen de sector zelf zou tenslotte meer op contractbasis gewerkt moeten worden, zoals nu bijvoorbeeld al verplicht is in de Franse zuivelindustrie.

Beheer
WP Admin