AlgemeenNieuws

Eurotop bereikt akkoord over Griekenland

Brussel – De eurolanden hebben met het noodlijdende Griekenland een akkoord bereikt over de voorwaarden voor nieuwe financiële steun in ruil voor een reeks strenge hervormingen en besparingen.

,,Overeenkomst” twitterde de Belgische premier Charles Michel maandagochtend als eerste na een marathonvergadering van bijna zeventien uur.

Unaniem akkoord

De voorzitter van de eurotop Donald Tusk liet even daarna weten dat er een unaniem akkoord was bereikt. Met de overeenkomst is het gevaar voor een vertrek van de Grieken uit de euro vooralsnog geweken. De regeringsleiders en staatshoofden hebben ,,in principe” het licht op groen gezet voor onderhandelingen over een nieuw steunpakket via het Europese noodfonds ESM, zo zei Tusk op de afsluitende persconferentie.

Scherpe eisen en voorwaarden voor Grieken

Griekenland moet wel aan de leiband. De andere achttien eurolanden stellen zeer scherpe eisen en voorwaarden aan de Griekse regering voordat er gepraat kan worden over verdere financiële steun. Het vertrouwen in de Griekse regering en de geloofwaardigheid van Athene was zo klein geworden, dat de eurozone niet anders kon. Alleen met forse Griekse maatregelen zijn de landen bereid weer diep in de buidel te tasten om de Griekse economie er bovenop te helpen.

Voor woensdag hervormingen naar Grieks parlement

De Grieken moeten al voor woensdag een aantal hervormingen voor het Griekse parlement brengen, bijvoorbeeld als het gaat om het heffen van btw. Bovendien moeten een aantal hervormingsplannen worden aangescherpt, onder meer op het gebied van de pensioenen. De Grieken moeten ook preciezer aangeven wanneer ze alles gaan doen. Ook moet Athene alvast werk gaan maken van het privatiseren van overheidsbezittingen.

Griekenland heeft tot €86 miljard nodig

Volgens berekeningen van de geldschieters heeft Griekenland tussen de €82 miljard en €86 miljard nodig, waarvan ook een flink deel (tot €25 miljard) voor het versterken van de Griekse banken. Er komt een privatiseringsfonds voor de verkoop en exploitatie van staatseigendommen. Daarmee kan onder meer de enorme schuldenberg worden verkleind.

Overbruggingskrediet

Tot medio augustus zou Griekenland al €12 miljard nodig hebben om de meest dringende betalingen te kunnen doen. De ministers van Financiën van de eurolanden gaan zich buigen over een overbruggingskrediet, zei Tusk.

Bedrijfsleven: snelle uitvoering maatregelen

Het Nederlandse bedrijfsleven vraagt om een snelle uitvoering van de Griekse maatregelen. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een gezamenlijke verklaring. Zij achten het een goede ontwikkeling dat er een unaniem akkoord bereikt is tussen Griekenland en de andere eurolanden over hervormingen en een nieuw noodpakket.

Grexit afgewend

Daarmee worden een Griekse exit en de mogelijke gevolgen daarvan voor de eurozone afgewend en heeft de eurozone de politieke wil getoond om de euro in stand te houden.

‘ECB wijzigt steun aan Griekse banken niet’

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft maandag besloten het bedrag dat als noodsteun aan Griekse banken kan worden verleend niet te verhogen. Dat meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

De ECB heeft het maximale bedrag dat via de Griekse centrale bank aan noodsteun (ELA) kan worden verleend al ruim twee weken niet meer verhoogd. Mede daardoor zijn de Griekse banken al twee weken dicht. Vlak voor het bericht over het nieuwe ECB-besluit naar buiten kwam, maakte het Griekse ministerie van Financiën al bekend dat de banken voorlopig nog dicht blijven.

Beheer
WP Admin