AlgemeenNieuws

CDA: fosfaatplafond moet op EU-agenda

Den Haag – Het Nederlandse fosfaatplafond moet op de Europese agenda komen, vindt het CDA in de Tweede Kamer. Kamerlid Jaco Geurts heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) voorgelegd om het fosfaatplafond volgende week te bespreken met de andere lidstaten tijdens de vergadering van Europese ministers van landbouw.

Eerder heeft VVD’er Helma Lodders al aangegeven dat zij vindt dat het fosfaatplafond bij de Europese Commissie aan de orde moet worden gesteld.

Het Nederlandse fosfaatplafond en de maatregelen die de staatssecretaris in Nederland neemt, vloeien rechtstreeks voort uit de eisen die de Europese Commissie aan Nederland oplegt in het kader van de Nitraatrichtlijn.

Het CDA vindt dat de Nitraatrichtlijn zijn doel voorbij schiet met het fosfaatplafond. De Nitraatrichtlijn is bedoeld om de waterkwaliteit te verbeteren. Van belang daarvoor is de aanwending van mest, maar niet de productie, zegt het CDA.

Verbranding en export fosfaat

Daarbij komt dat het CDA  het onlogisch vindt dat in het fosfaatplafond geen rekening houdt met veranderingen, sinds de instelling van het plafond. Onder andere de verbranding van fosfaat en de export worden er niet in verdisconteerd. Het CDA heeft instemming van de SGP.  De VVD heeft ook kanttekeningen geplaatst bij het fosfaatplafond.

De Nitraatrichtlijn staat niet op de agenda tijdens de landbouwraad. En de staatssecretaris heeft ook niet aangegeven dat zij zich daarover zal uiten.

Afschaffen productieheffing suiker wel op agenda

De VVD vraagt Dijksma om in Europees verband de afschaffing van de productieheffing op suiker te bepleiten. De Nederlandse suikersector is daar jaarlijks bijna €10 miljoen aan kwijt.

Italië heeft de toekomst van de suikersector na de afschaffing van het quotum in 2017 aan de orde gesteld, mede vanwege de verwachting dat de opheffing van het quotum leidt tot een verschuiving van de productie naar onder andere Nederland, Groot-Brittannië, Frankrijk, en Duitsland.

Schoolmelk- en fruitregeling

Op de agenda staat ook de schoolmelk- en fruitregeling. Nederland vindt dat die regelingen niet Europees geregeld hoeven worden, maar voor dat standpunt is in de landbouwraad geen meerderheid. Zij wil proberen de regelingen zo veel mogelijk te laten aanpassen op de Nederlandse praktijk.

Beheer
WP Admin