AlgemeenNieuws

Brabant wil veehouderijregels weer strenger maken

Den Bosch – Gedeputeerde Staten (GS) van Brabant willen de Verordening Ruimte strenger maken. Vrijdag beslissen Provinciale Staten hierover. Ook de strengere Brabantse PAS-regels zullen aan de orde komen.

De Verordening Ruimte (VR) is ruim een jaar oud, maar het nieuwe provinciebestuur (D66, SP, PVDA en VVD) wil het aanpassen en strenger maken. Het College wil de verduurzaming van de sector en de sanering van de overlast van veehouderijen versnellen.

Boeren moeten nu voldoen aan regels voor geur, fijnstof en de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV) als zij hun bedrijf willen ontwikkelen. Deze regels gelden niet alleen voor uitbreiding van stallen maar ook voor bijgebouwen waarin geen vee wordt gehouden. Eerder is voorgesteld om een uitzondering te maken voor bijgebouwen zonder vee zodat het makkelijker is voor een boer om bijvoorbeeld een veldschuur te plaatsen op het erf of een overkapping voor mestopslag. Dit voorstel wil GS nu terugdraaien omdat het college het risico te groot vindt dat veehouders bestaande bijgebouwen gaan gebruiken voor vee en alsnog nieuwe schuren bouwen voor bijvoorbeeld machines.

Stallen als vervanging

Ook wil het College dat een boer niet meer mag bouwen dan de oppervlakte van bestaande gebouwen. Nu staat dat in de VR anders omschreven waardoor het bestuurders bang zijn dat stallen worden gebouwd als vervanging van bestaande gebouwen, ook al werden deze niet gebruikt om vee te houden. Het provinciebestuur meent deze aanscherping voor te kunnen stellen omdat zij zich nu kan beroepen op de zogenoemde Brabantwet die dit voorjaar is ingegaan.

Brabantse invulling PAS

Naar verwachting zullen de Staten vrijdag de Brabantse invulling van de PAS bespreken. ZLTO is woedend over de wijze waarop Brabant de regels heeft afgekondigd. Volgens ZLTO worden natuurbeschermingsregels aangegrepen om de veehouderij in Brabant een kopje kleiner te maken. De provincie wilde niet reageren op de aantijgingen van ZLTO en zegt met hen en andere organisaties in gesprek te zijn.

Nieuwe BZV in werking

Volgende week treedt ook de nieuwe BZV in werking. In deze aangepaste versie van de provinciale duurzaamheidsmaatlat zijn nieuwe normen voor ammoniak en fijnstof opgenomen en enkele certificaten gewijzigd. Weidegang krijgt extra punten, net als varkenshouders met het certificaat ‘Varken van Morgen. Ieder veehouder met uitbreidingsplannen moet voldoende punten scoren voor de BZV om in aanmerking te komen voor een vergunning. De BZV is een uitwerking van de regels van de Verordening ruimte 2014 die medio maart 2014 in werking trad. Sinds de invoering is de BZV twee keer eerder geupdate.

Beheer
WP Admin