AlgemeenNieuws

Vrijstelling scheuren grasland uitgebreid

Den Haag – Per 1 juni 2015 is de vrijstelling voor herstel van schade aan grasland verruimd. De regeling was er al voor schade door droogte en vraat door emelten of engerlingen aan de graszode bij grasland op zandgrond. Dit wordt nu uitgebreid met grasland op lössgrond en vraat door dieren die in de graszode leven.

De verruimde uitzondering voor zand- en lössgrond heeft tot gevolg dat herinzaai van gras mag tot en met 15 september en dat de graszode binnen zeven werkdagen na 31 augustus vernietigd moet zijn. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Aanleiding is de muizenplaag van afgelopen winter. Niet alleen schade door muizen is toegevoegd, ook schade door andere dieren. De verruiming waarvoor toestemming is van de Europese Commissie geldt niet voor schade door dieren zoals ganzen.

De vrijstelling moet uiterlijk zeven dagen voor het scheuren aangevraagd worden bij RVO.nl. Aanmelden kan tot uiterlijk 31 augustus 2015. De volledige voorwaarden staan op RVO.nl.

Voor het gebruik van aaltjesbeheersende gewassen, vooral Afrikaantjes, bij de teelt van lelies of gladiolen wordt de uitzondering voor het scheuren van grasland ook verruimd, scheuren mag dan van 1 juni tot en met 15 juli. Net als voor het scheuren van grasland om schade te herstellen gaat dit onderdeel in per 1 juni 2015. De verruimingen zijn onderdeel van wijzigingen in het Besluit gebruik meststoffen (Bgm) dat in behandeling is. De definitieve beslissingen worden in november 2015 verwacht.

In het gewijzigde besluit, dat Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken naar het Parlement heeft gestuurd, staan meerdere aanpassingen. De eerste betreft het gebruik van herwonnen fosfaat als meststof vanaf 1 januari 2016. Verder wordt het gebruik van drijfmest in augustus toegestaan voor winterkoolzaad voor zaadwinning vanaf 1 augustus 2015. De derde aanpassing is dat in de teelt van graszaad stikstofkunstmest onder voorwaarden tot en met 15 oktober is toegestaan voor rietzwenkgras, nu is dat al het geval voor roodzwenk- en veldbeemdgras. Deze aanpassing gaat in 2016 in. De vierde aanpassing betreft de hiervoor genoemde verruimingen voor het scheuren van grasland.

Beheer
WP Admin