AlgemeenNieuws

Voorgenomen btw-verhoging voorlopig van de baan

Den Haag – De voorgenomen btw-verhoging van 6 naar 21 procent is voorlopig van de baan. Dat bevestigen fractievoorzitters Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA).

“Er was geen draagvlak voor een grote belastingherziening en daarmee is ook de belastingverhoging van de baan. De btw-verhoging was niet de eerste voorkeur van de VVD, maar we waren wel bereid om erover te praten”, zegt Zijlstra.

Samsom erkent ook dat er onvoldoende draagvlak was voor de brede belastingherziening, en dat daarmee dus de voorgenomen btw-verhoging van de baan is.

LTO Nederland was samen met de twee andere ondernemersorganisaties MKB Nederland en VNO-NCW maandag begonnen met een actie tegen de mogelijkheid van verhoging van de btw. Het schrappen van het lage btw-tarief voor vrijwel alle producten en diensten dreigde volgens LTO veel banen te kosten, om nog maar te zwijgen over de omzetverliezen.  De btw-verhoging van 6 naar 21 procent zou plaatsvinden voor onder andere water, zaden, gas en olie voor het verwarmen van kassen, sierteeltproducten, het verstrekken van logies (waaronder ook boerencampings en het verlenen van diensten door boekhoud- en belastingadviesbureaus.

Voor de agrarische sector dreigde de maatregel vooral voor de sierteelt, bedrijven met huisverkoop en kampeer- en recreatieboerderijen gevolgen te hebben.

Lucas Vos, algemeen directeur van de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN), reageert positief. “Dit is goed nieuws voor de gehele sierteeltsector. Ik maakte me grote zorgen over een eventuele verhoging van de btw en de desastreuze gevolgen die het zou hebben voor de hele sierteeltketen van bollen, bloemen, planten en bomen en alle daarmee verbonden bedrijven. De sierteelt-omzet dreigde met €450 miljoen te dalen, omdat de btw-verhoging waarschijnlijk volledig zou worden doorberekend naar de klant. Dit leidt tot afname van vraag. In andere Europese landen waar het btw-tarief op sierteelt werd verhoogd, had dit zeer nadelige gevolgen voor de sector.

Beheer
WP Admin