AlgemeenNieuws

Trendwatcher zaait ‘angst’ op Young Farmers Day

Lochem – De vergezichten en bespiegelingen die trendwatcher Richard van Hooijdonk vandaag uitstortte over enkele honderden jonge boeren werden niet erg omarmd. Dagvoorzitter Yvon Jaspers van de Young Farmers Day, die ForFarmers samen met NAJK georganiseerd had, sprak over een gevoelloze toekomstvisie. Jaspers: “Boeren willen dieren houden en ermee werken en doen dat met gevoel, jij zaait angst.”

In de visie van Richard van Hooijdonk zijn boerenbedrijven in de toekomst zelfsturende organisaties, volledig gerobotiseerd. Boeren zullen achter de computer zitten en hun bedrijf van achter het bureau managen. Niemand zal meer dan drie dagen hoeven te werken en alle mensen krijgen een basisinkomen. Van Hooijdonk denkt dat het vee voorzien zal zijn van een sensor/chip die constant de conditie en gezondheid van het dier bewaakt. Mochten er gezondheidsproblemen dreigen te ontstaan, dan zal de chip proactief de dierenarts waarschuwen die vervolgens, voor er echt problemen optreden, al op het erf is.

De trendwatcher ziet in de toekomst een technische laag onder het hele bedrijf liggen. “Nieuwe onderdelen zullen volledig automatisch geleverd worden voordat de oude kapot zijn. De techniek zal anticiperend zijn.”

Het land zal de boer ook niet meer zelf op hoeven, dat doen zelfrijdende machines voor hem. “Dat levert een besparing op van 40 procent in de kosten. Je bent niet meer op het veld, maar achter de computer, daar verdien je het geld”, aldus Van Hooijdonk.

Boerenbedrijven zullen ook steeds meer moeten samenwerken om mee te kunnen in de toekomst, samenwerking geeft kracht. “Je kunt als boerenbedrijf al wel dertig jaar bestaan, maar in de huidige tijd betekent dat niet dat je het de komende drie jaar ook nog redt.”

Om mee te kunnen in alle nieuwe technieken die op boerenondernemers af komen zullen ze behalve samen te werken er ook voor moeten zorgen dat het management op het bedrijf verjongt. “Boeren van vijftig jaar of ouder zouden zich moeten schamen als er geen twintiger naast hen staat. Alleen met de goede mix van kennis komt de juiste ontwikkeling tot stand.”

Over het huidige werk op een boerenbedrijf is Van Hooijdonk duidelijk, dat verdwijnt in de huidige vorm en zal niet meer door de boer gedaan worden. “Misschien moet je wel zeggen dat de boer van toekomst geen boer meer is.”

Dagvoorzitter Yvon Jaspers had grote moeite met deze toekomstvisie, volgens haar zou op deze manier ieder gevoel, alle passie en het omgaan met dieren van het boerenbedrijf verdwijnen. Zij kan zich dat – misschien wel door haar ‘Boer zoekt vrouw-wereldbeeld’ – in ieder geval totaal niet voorstellen. Ook de paar honderd jonge boeren in de zaal, waarvan zeker dertig procent vrouw, zag de grote veranderingen die Van Hooijdonk schetste niet meteen voor zich. “Maar wat moet ik dan de hele dag gaan doen”, riep een jonge boer. Een ander vulde aan dat hij het echt niet voor zich zag de hele dag alleen maar achter de computer te zitten.

Toch waren er ook genuanceerde opmerkingen op het betoog van Van Hooijdonk. Een jonge boer constateerde dat in de loop van de tijd er natuurlijk al veel werk is overgenomen door machines, bijvoorbeeld bij de oogst en het melken. Ook de inzet van drones is een volgende stap. Volgens hem is het wel logisch dat dat op een of andere manier door zal gaan.

Richard van Hooijdonk kon zich de aarzeling bij zijn verhaal wel voorstellen. “Weerstand tegen grote veranderingen is normaal, mensen hebben tijd nodig.”

Beheer
WP Admin