AlgemeenNieuws

Specialisten beoordelen Nederlands ammoniakbeleid

Wageningen/Den Haag – Een internationale evaluatiecommissie Ammoniak heeft deze week onder leiding van de Britse stikstofdeskundige Mark Sutton de wetenschappelijke onderbouwing van het Nederlandse ammoniakbeleid getoetst. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken zegde de evaluatie vorig jaar toe, nadat er veel onrust was ontstaan over de juistheid van het Nederlandse ammoniakbeleid.

Vorige week werd duidelijk dat uit onderzoek van het Mesdagfonds blijkt dat de resultaten van de rekenmodellen die worden gebruikt in de buurt van de werkelijk gemeten waarden van ammoniakdepositie komen. Wel is er structureel te veel ammoniak gemeten. Dit kan oplopen tot 20 procent afwijking.

Uit eerder onderzoek van onderzoekers Jaap Hanekamp en Marcel Crok, waarover V-focus vorig jaar publiceerde, blijkt dat de resultaten van metingen in het veld naar emissiearm uitrijden van mest niet in lijn zijn met modelberekeningen die gebruikt worden in het ammoniakbeleid.

Hanekamp en Crok zijn uitgenodigd om uitleg te geven aan de evaluatiecommissie, maar hebben hiervoor bedankt. De belangrijkste reden hiervoor is dat Wageningen Universiteit geen inzage wil geven in de meetresultaten van hun onderzoek. “Dat maakt het onmogelijk om te controleren of de emissiefactoren die aan de verschillende bemestingsmachines zijn toegekend door de overheid kloppen”, stellen onderzoekers Hanekamp en Crok.

Beheer
WP Admin