AlgemeenNieuws

PvdA en VVD sluiten jachtdeal

Den Haag – De coalitiepartijen VVD en PvdA hebben nieuwe afspraken gemaakt over de jacht.

Natuur- en dierenbeschermingsorganisaties krijgen een nadrukkelijke rol bij het faunabeheer, die in de wet wordt vastgelegd. Tegelijk wordt in het wetsvoorstel van staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) de verplichting geschrapt  om een afschotplan te maken voor de jacht op konijnen, hazen, wilde eenden, houtduiven en fazanten.

Het initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren, waarin een verbod op de vijf bejaagbare soorten werd bepleit, heeft met het compromis tussen de VVD en de PvdA geen meerderheid meer. Tot eind vorige week hield PvdA-woordvoerder Henk Leenders de kaarten voor de borst.  Vanuit de PvdD, GroenLinks en SP werd druk op de PvdA uitgeoefend om het initiatief van Marianne Thieme (Partij voor de Dieren)  te steunen. Thieme sluit met haar voorstel nauw aan op de uitspraken die de PvdA heeft gedaan in verkiezingsprogramma’s, waarin de PvdA zich zeer terughoudend opstelt ten aanzien van de plezierjacht.

Bij een eerste wetgevingsoverleg, vorige week donderdag, kreeg Thieme de steun van  haar eigen fractiegenote Esther Ouwehand en van PVV, GroenLinks en de SP.

De Tweede kamer heeft maandag de gehele dag uitgetrokken om te praten over het initiatief van de Partij voor de Dieren en het wetsvoorstel van Dijksma.

GroenLinks zal bepleiten om in de Natuurbeschermingswet een Nationaal programma voor weidevogels op te nemen. De partij wil dat ongeveer 200.000 hectare landbouwgrond wordt aangewezen als weidevogellandschap, waarvoor het nationaal programma moet werken.

Beheer
WP Admin