AlgemeenNieuws

Minder landbouwgrond verhandeld

Apeldoorn – Het beperkte aanbod van koopgrond is terug te zien in de cijfers van het Kadaster. Er is in de periode december 2014 tot en met mei 2015 ruim 22.500 hectare landbouwgrond van eigenaar verwisseld.

Dat is ruim 3 procent minder vergeleken met dezelfde periode een jaar daarvoor. De afname was vooral te zien bij bouwland. Ook daalde het aantal transacties van gras- en bouwland (-7 procent).

Uit de berekeningen van Boerderij, op basis van cijfers van het Kadaster, blijkt dat landbouwgrond in de periode december 2014 tot en met mei 2015 gemiddeld €55.133 per hectare opbracht (gewogen gemiddelde). Vergeleken met een half jaar daarvoor is landbouwgrond ruim €1.500 per hectare duurder geworden.

Bouwland boven een ton

In de Noordoostpolder wordt nog altijd het meest betaald voor bouwland, namelijk gemiddeld ruim €110.000 per hectare in de periode december 2014 tot en met mei dit jaar. Vergeleken met de periode december 2013 tot en met mei 2014 is dat €40.000 per hectare meer. In de Zuidelijke IJsselmeerpolders ligt de waarde van bouwland nu rond de €80.000 per hectare. Dat is ruim €7.000 per hectare meer vergeleken met dezelfde periode een jaar daarvoor. Een opmerking is wel op zijn plaats, want er vinden nauwelijks transacties plaats in Flevoland. Er komt daar maar mondjesmaat grond op de markt.

De waarde van grasland is in de laatste maanden vooral gestegen in de Noordelijke drie provincies en Overijssel, blijkt uit cijfers van het Kadaster. Het aantal transacties ligt daar ook opvallend hoger. Vooral in Friesland.

Zowel makelaarsvereniging NVM als VBO Makelaar verwachten dat de grondprijs de komende maanden licht blijft stijgen vanwege de grote vraag en het beperkte aanbod.

Beheer
WP Admin